Moravec suggestief en verfijnd

In de serie Meesterpianisten treden dit seizoen drie jarigen op. In september vierde de Amerikaanse pianist Earl Wild zijn 90ste verjaardag, in maart komt Alfred Brendel zijn 75ste verjaardag opluisteren en zondagavond vierde de Tsjechische meesterpianist Ivan Moravec zijn 75ste verjaardag in het Amsterdamse Concertgebouw.

Tot voor kort was Moravec een goed bewaard geheim. Hij behoorde voor de echte insiders wel tot de internationale elite, maar hier had bijna niemand van hem gehoord. Dat veranderde toen Moravec in 2002 overtuigend debuteerde in de serie Meesterpianisten, in 2004 gevolgd door een betoverend tweede recital. Inmiddels trekt Moravec een volle zaal en spoedt zelfs Wibi Soerjadi zich per limousine naar Amsterdam, om deze voorbeeldige pianist van de oude stempel te komen beluisteren.

Om zijn vaderland te eren, opende Moravec met twee stukken van de beroemde Tsjechische violist Joseph Suk. Hij speelde diens Lovesong en Longing met ingetogen toewijding, maar het muzikale gehalte steeg nauwelijks uit boven de edelkitsch die je zou verwachten in een pianobar in Tokio.

Veel suggestiever en verfijnder klonk In the Mists van Janacek – muziek als een vijver; glanzend in het maanlicht, nu en dan even opgeschrikt door een windvlaag of een draaikolk.

Er volgde een indrukwekkende uitvoering van Beethovens Appassionata, volmaakt binnen de klassieke verhoudingen. Binnen deze marmeren lijst liet Moravec het stormen met gevoelszuivere fraseringen, en krachtige expressie.

Ook Chopin speelde Moravec adembenemend mooi, met uitzondering van de Nocturne in cis (op. 27 nr. 1), waarin hij de akkoorden zo zwaar aanzette dat het metrum de vloeiende beweging verstoorde. Maar daarna klonk er pure poëzie en muzikale filosofie tijdens de Nocturnes in des (op. 27 nr. 2) in fis (op.15 nr. 2) en in c (op. 48 nr.1). Ook Chopins Ballade nr. 1 klonk met jeugdig vuur, een vloeiende stemvoering en een goudeerlijke klank.

Concert: Ivan Moravec, piano. Gehoord: 20/11 Concertgebouw Amsterdam. Radio 4: 8/1, 20u.