Internet Voorkeur

Telecentre.org. Teleschuren, gemeentelijke kenniscentra, multimediapunten: hoe ze ook worden genoemd, een gebouw in een (afgelegen) dorp met een pc en internet is een belangrijke wapen in de strijd tegen de digitale kloof. Er zijn honderdduizenden van dergelijke telecentra op de wereld in ontwikkelde én ontwikkelingslanden. Die centra hebben allemaal last van dezelfde zaken, zoals langzame, dure toegang tot internet, een gebrek aan hardware en computeranalfabetisme bij de gebruikers.

De Canadese hulporganisatie IDRC (International Development Research Centre), Microsoft en het Zwitserse Agentschap voor Ontwikkeling en Samenwerking presenteerden vorige week tijdens de VN-cybertop in Tunis een initiatief om telecentra te helpen. Op de website Telecentre.org kunnen zij informatie uitwisselen. Bovendien is geld beschikbaar om gezamenlijke problemen op te lossen.

Eén van de aangesloten telecentra staat in de regio Sololá in Guatemala. Het gebied werd in oktober zwaar getroffen door de orkaan Stan. Manuel Marcelino García van het telecentrum in Sololá, die ook aanwezig was in Tunis, heeft een weblog bijgehouden over de natuurramp in de voonamelijk door indianen bevolkte regio.

www.telecentre.org

asodigua.blogspot.com