Inkoppertje

Het legertje van Marco van Basten-adepten groeit met de dag. Vanmorgen sloot Erik Matser zich zonder dralen aan in de polonaise. U weet wel, dat is die neuropsycholoog uit Brabant die met enige regelmaat waarschuwt voor de gevaren van hersenletsel bij sporten als boksen en voetbal.

Matser schreef een boek, Personage geheten, dat binnenkort in de schappen ligt en dat `handelt over mensen die schoonheid kunnen brengen', meldt persbureau ANP. Een boek dus over types à la de hoogbegaafde bondscoach van het Nederlands voetbalelftal, die `als geen ander in staat [is] snel problemen op te lossen'. Matser: ,,Hierdoor is Van Basten een bijzonder mens. De aangewezen man om wereldkampioen mee te worden.''

De wetenschapper zegt wat menigeen al lange tijd vermoedde: Oranje wordt geleid door een genie. Van Basten is immers in staat informatie snel en op zijn eigen onnavolgbare manier te verwerken, denkt als een topmanager en beschikt daarbij ook nog eens over mathematische precisie. De lofzang gaat nog even verder: ,,Van Basten is komen bovendrijven uit miljoenen. Niet door zijn spieren, maar door de kwaliteit van zijn denksysteem'', stelt Matser. En: ,,Van Basten is eveneens een killer. In de heksenketel van Buenos Aires (WK-finale 1978) zou hij die bal er een minuut voor tijd gewoon hebben ingeschoten. Daar is hij op geprogrammeerd.''

Nu staat de halfgod uit Utrecht bekend om zijn `scherpe en nuchtere observatievermogen'. Hij heeft bovendien `lak aan reputaties'. Kijk dan ook niet vreemd op als vandaag een oorverdovende schaterlach weerklinkt in de Zeister bossen, zodra Van Basten Matsers liefdesbetuiging onder ogen krijgt. Zou iedereen vergeten zijn dat hij dertien jaar geleden, in de halve finales van het EK in Zweden, een strafschop miste tegen een veredeld campingelftal uit Denemarken?

Wellicht dat Matser zich de volgende keer wil buigen over Van Bastens tegenpool José Fortes Rodriguez. ,,Hij (arbiter René Temmink, red.) heeft lichtjes iets van het Down-syndroom, dat zie je als je naar hem kijkt'', stelde de voetbalprof van RBC gisteren na zijn tweede gele kaart binnen evenzovele minuten. ,,Voor zo iemand heeft hij het ver geschopt.''

Iets te vaak een balletje gekopt, die José?

    • Mark Hoogstad