Iedere huidskleur een eigen serie

Zuid-Afrika houdt nog steeds van de Forresters. Maar de tijd dat de hoofdrolspelers uit The Bold and the Beautiful het gesprek tussen buurvrouwen domineerden is hier ook al lang voorbij. Op de Zuid-Afrikaanse televisiezenders woedt rond prime time een moordende concurrentieslag tussen de Amerikaanse soaps en producten van eigen bodem: Generations, Isidingo, 7de Laan, Scandal of Backstage. Voor iedere huidskleur een eigen dagelijkse serie.

Doktoren en actiegroepen maken handig gebruik van de verslaving van Zuid-Afrikanen aan hun dagelijks portie soap. Wie een niet zo sexy boodschap te verkopen heeft, schakelt het beste de scenarioschrijver van een van de series in. Bovenaan de lijst van best bekeken programma's staat sinds 2001 Soul City, een soap over een kliniek in een sloppenwijk. Het programma is een idee van twee doktoren die alcoholisme, vrouwenmisbruik en vooral de verspreiding van hiv/aids onder de aandacht wilden brengen. Als toneel voor de serie kozen ze voor Alexandra, een van de armste wijken van Johannesburg, waar die problemen dagelijkse kost zijn. Soul City houdt Zuid-Afrika al jarenlang aan de buis gekluisterd, heeft internationale prijzen gewonnen en wordt in negen andere Afrikaanse landen uitgezonden. De sociale problemen uit de serie zijn inmiddels leidraad in elk van de soaps die nu te zien zijn.

Zuid-Afrikaanse reality tv heeft ook grenzen, merkten nog niet zo lang geleden de makers van Yizo Yizo, nog zo'n soap over achterstandswijken, alcohol en seks. Yizo Yizo (Zulu voor ,,onvervalst echt'') liet zien hoe gedetineerden worden misbruikt door medegevangenen in ruil voor een maaltijd, en leraren die meisjes van twaalf verkrachten voor een goed cijfer op het eindrapport. Problemen waar de kranten hier dagelijks van vol staan. Maar toen kamerleden lucht kregen van de inhoud van de door de regering gesubsidieerde serie, was het parlement te klein. Yizo Yizo was een belediging van de zwarte cultuur, een schande voor de natie en moest onmiddellijk van de buis. Yizo Yizo was met andere woorden iets té echt voor soapminnend Zuid-Afrika.