Het hazenpad of witte zakdoekjes

Robert Maaskant heeft als trainer in de eredivisie de kerst niet gehaald. De vraag is of hij de enige blijft. Niet alleen bij Willem II is de druk hoog. ,,Ik zag de krantenkoppen al voor me.''

Menig voetbaltrainer koos dit weekeinde direct na het fluitsignaal het hazenpad. Snel naar de kleedkamer om het boegeroep van het publiek te ontlopen. En die uit Zuid-Europa overgewaaide witte zakdoekjes.

Maar voor de harde realiteit kan niemand op de vlucht. December is bijna aangebroken en vanochtend werd bekend dat de eerste trainer is ontslagen, Robert Maaskant van Willem II. De kans is groot dat meer oefenmeesters worden geslachtofferd. Ook in het afgelopen weekeinde haalden de trainers die toch al zo onder druk staan geen punt.

De 36-jarige Maaskant behoort tot de meest realistische coaches en gaf dan ook na afloop van de verloren wedstrijd tegen Vitesse (3-4) aan dat hij de kritiek op zijn functioneren begrijpt. ,,Als ik supporter zou zijn, schreeuwde ik ook om het hoofd van de coach.''

Vandaag besloot het bestuur van Willem II, dat op de voorlaatste plaats staat, Maaskant te ontslaan. Of het schokeffect zal helpen? Een onderzoek van de universiteit van Maastricht wees in 2002 al uit dat zo'n schokeffect – bovengemiddelde positieve resultaten na een wisseling van de trainer – helemaal niet bestaat. Misschien moet het Tilburgse bestuur ook het functioneren van bepaalde spelers tegen het licht gehouden. Zo sprak verdediger Jos van Nieuwstadt in de regionale pers vóór de wedstrijd van vrijdag de hoop uit dat Willem II zou verliezen. ,,Dan moet de trainer waarschijnlijk weg en schijnt er voor mij weer wat licht aan het eind van de tunnel.'' Van Nieuwstadt mag weer hoop koesteren op een plek op het veld.

Hoop hebben ook nog de collega's van Maaskant bij andere clubs. Ook bij ADO Den Haag wachtte Frans Adelaar niet op het fluitconcert na de thuiswedstrijd tegen NEC. De voormalige middenvelder van FC Utrecht had spits Geert den Ouden buiten de basis gelaten, maar die ingreep mocht niet baten. De Haagse club, die alleen Willem II en RBC onder zich weet, heeft nog maar tien doelpunten gemaakt in twaalf wedstrijden. Ook zaterdag geen Haagse doelpunten. Jasar Takak van NEC scoorde zeven minuten voor tijd wel. De positie van Adelaar had nog enigszins verlicht kunnen worden als Jeffrey Leiwakabessy van NEC de bal niet in de slotfase van de lijn had gehaald. Om een trainerscliché aan te halen: als je eenmaal in de hoek van de klappen zit...

Danny Blind van Ajax was de spreekwoordelijke uitzondering. Nadat de Ajacieden een clubrecord hadden geboekt – 443 minuten zonder Amsterdamse doelpunten – bood verdediger Daniël Majstorovic van FC Twente uitkomst. Door een voorzet geforceerd met zijn rechterbeen te keren, scoorde hij in eigen doel. Drie minuten in blessuretijd maakte de Zweedse spits Markus Rosenberg zijn tweede doelpunt van dit seizoen. Tot grote opluchting van Blind. ,,Ik zag de krantenkoppen al voor me.''

Bij RBC is het gebrek aan kwaliteit op het veld zo groot dat de positie van trainer Dolf Roks niet echt in gevaar lijkt. Druk zegt Roks (drie punten uit twaalf wedstrijden) niet te voelen. ,,Maar dat er komende week veel gepraat gaat worden, is duidelijk. We moeten spijkers met koppen slaan.''

Financiële ruimte heeft het bestuur echter niet en het zal een eventuele vertrekpremie voor de trainer liever aan een goede spits besteden. Of aan een verdediger die niet zoals José Fortes Rodriquez voortdurend rood krijgt: hij was gisteren nog maar twee minuten op het veld of hij kon na twee gele kaarten alweer vertrekken. En wat kan een trainer er nog aan doen als diezelfde verdediger de scheidsrechter na de wedstrijd half voor mongool uitmaakt?

Roda-trainer Huub Stevens (veertiende positie) had geen gekke uitlatingen nodig om dit seizoen voor de tweede maal naar de tribunes te worden verwezen. Onterecht vond hij zelf, want hij zou alleen de bal wat hard naar de scheidsrechter hebben gespeeld. ,,Ik vind dat we niet goed benaderd worden'', zo sprak hij na afloop over de arbitrage. Dat de teruggehaalde Stevens – in 1995 behaalde hij met Roda JC een tweede plaats – onder druk staat, was wel duidelijk toen hij gisteren zelfs het toestel van een fotograaf uit diens handen probeerde te slaan.

Twee weken geleden had hij al woorden met NAC-spits Pierre van Hooijdonk gehad: die had volgens Stevens een rode kaart moeten hebben. ,,Je krijgt een flink aantal wedstrijden, denk erom.'' Het pleidooi van de Roda-trainer had geen resultaat, want Van Hooijdonk mocht zaterdag in Breda gewoon aantreden tegen FC Utrecht. Scoren deed hij ditmaal niet: een schitterend schot van Rick Kruys maakte de positie van NAC-coach Ton Lokhoff nog moeilijker. Geen tegenstander gaat nog zoals vroeger met knikkende knieën het `avondje NAC' tegemoet. ,,Er was pas een supportersavond en ik heb begrepen dat het hartstikke gezellig was'', zo negeerde Lokhoff de oproep van de aanhang om te vertrekken.

De twee trainers die boven elke kritiek verheven zijn, ontmoetten elkaar gisteren in Waalwijk. Het verrassend sterke RKC van Adrie Koster (vierde plaatse) behaalde in een schitterende wedstrijd (4-4) een punt tegen landskampioen PSV. Guus Hiddink, terug van zijn wereldreis na de Australische WK-kwalificatie, baalde van het puntverlies. De PSV'ers hadden voor Sinterklaas gespeeld. ,,Het eerste, tweede, derde en ook het vierde doelpunt waren cadeautjes.'' Trainers die sterk staan, hoeven niet het hazenpad te kiezen. Zij leveren gewoon kritiek op hun eigen spelers.