Goedemorgen, tuininspectie!

WoonBedrijf in Leeuwarden inspecteert tuinen in de Vrijheidswijk. Is het gras gemaaid?

Ligt er geen rotzooi in de tuin? Optreden tegen `groenoverlast'.

Een druilerige middag in de troosteloos ogende Vrijheidswijk in Leeuwarden. Hoge flats en laagbouw wisselen elkaar af in deze herstructureringswijk uit de jaren zeventig aan de noordkant van de stad. Klantadviseur Annelies Postmus van WoonBedrijf regio Noord inspecteert tuintjes aan de Piloten- en Koerierstersespel. ,,Ik kijk of ze er netjes bij liggen, of het gras gemaaid is en of er geen vuilniszakken of andere rotzooi in liggen'', legt ze uit.

Een huurder is verplicht zijn tuin te onderhouden, staat in artikel 7.3 van de algemene huurvoorwaarden. Al jaren voert WoonBedrijf inspecties uit. Maar dit voorjaar werden ze geïntensiveerd. Van de 180 huurders kregen 92 wijkbewoners per brief een sommatie dat ze hun tuinen moesten opknappen. Een nette leefomgeving, zonder zwerfvuil op straat en met verzorgde tuinen, vergroot het gevoel van leefbaarheid en veiligheid, zo is de achterliggende gedachte van WoonBedrijf.

Ruim 50 huurders die ondanks de oproep hun tuinen niet opknapten, kregen een iets dwingender herhalingsbrief. Maar eind augustus zagen de meeste tuinen er goed uit, vertelt Postmus. ,,Je zag dat het aanstekelijk werkte. Als mensen hun buren in de tuin zagen werken, begonnen zij zelf ook. De meeste mensen zijn van goede wil.'' De tien huurders die ook na twee brieven in gebreke bleven, werden persoonlijk bezocht. Postmus: ,,Uiteindelijk wisten we hen te overtuigen van het belang van een nette tuin.''

Lichamelijke klachten of geldgebrek werden genoemd als reden voor het achterwege blijven van groenonderhoud. Postmus: ,,Maar ik zeg dan dat je je tuin altijd kunt opruimen.'' Minder draagkrachtige huurders kunnen buurtjongeren inhuren die via een ,,zakgeldproject'' voor drie euro per uur in hun tuin aan de slag gaan. In principe kan niemand dus meer een excuus hebben om niks aan zijn tuin te doen, aldus Postmus.

Tuininspecties vinden vaker plaats. Deze zomer stuurde de Zwolse woningcorporatie Delta Wonen ongeveer duizend huurders een brochure ,,Wat te doen bij groenoverlast?'' over rechten en plichten van tuingebruikers. Een verwaarloosde tuin kan een bron van ergernis zijn voor wijkbewoners, stelt manager Bert Schipper. ,,Maar hij kan ook ongedierte aantrekken of gevaarlijke situaties opleveren.''

In Amsterdam schrijft woningcorporatie IJmere al zijn huurders met tuinen elk voorjaar aan met de vraag tuinen netjes te houden of te maken. Woonconsulent Maud Peters doet geregeld de tuinenronde in Tuindorp-Oostzaan in Amsterdam-Noord. ,,Ik ga niet met een meetlint langs de grassprietjes, maar let wel op grof vuil en onkruid. Soms staan er zelfs bankstellen en koelkasten in de tuin. Dat kan niet.''

Postmus staat even stil voor een tuintje, waar onkruid woekert. ,,Niet echt netjes'', oordeelt ze. ,,Deze huurder wordt aangeschreven.'' In een andere tuin is het gras te hoog. ,,Komt door het mooie weer, het bleef maar groeien'', weet Postmus. ,,Toch moet er nu nog gemaaid worden.''

Even verderop ligt de opgeknapte tuin van bewoonster Beatrix Wierdsma. Licht gekleurd gravel, enkele pagodes en ornamentjes sieren het geheel op. In de hoek staat een plastic groen tuinameublement. ,,Zij heeft haar best gedaan'', is Postmus' commentaar. ,,Dit is acceptabel. Voorheen was het hier een chaos met veel hoog gras en onkruid. Nu is er in geïnvesteerd.''

Tuinen moeten permanent onderhouden worden, ook in een groeizame nazomer, onderstreept ze. Sommige, veelal allochtone, bewoners, hebben kruidentuintjes, waar de kruiden hoog opschieten. Dat moet kunnen, vindt ze. Ook de diverse fietsen die in menig tuintje staan gestald, ziet ze door de vingers. ,,De bergingen zijn te klein, dus de mensen moeten toch wat.''

Van bewoner Elmo Brugt van het Pilotenespel op de tuininspecties mogen ze best nog strenger worden. Hij wijst op de als dekens ogende kleden die voor de slaapkamerramen van zijn overburen hangen. ,,Dat is toch geen porem, zo'n doek voor het raam.'' Brugt veegt elke week de bladeren en helpt zijn buren met snoeien.

Zijn buurman André de Haan vindt de tuincontroles onzin. ,,Het gaat hier toch allemaal plat, dus waar maken ze zich druk om?'' Hij moest na de inspectie met tegenzin een metershoog hek verwijderen voor zijn tuin. ,,Dat was verzakt, dus het stond niet netjes vond men.'' Nu staat er een lager hekje. ,,Veel minder veilig voor mijn 4-jarig zoontje''.

Zijn overbuurvrouw Beatrix Wierdsma is het roerend met hem eens. ,,Mijn nieuwe tuin kostte me een kapitaal. Ik heb er bijna 200 euro voor betaald. Veel geld als je maar 700 in de maand hebt. En weggegooid geld als je toch weg moet.'' Alhoewel, ze moet toegeven dat haar tuin nu netjes oogt. Ze knipt er een van de kleine lichtjes aan. ,,Ik word rustig als ik er naar kijk. Dat is een kenmerk van een Japanse tuin.''