Faillissementen: kwart met fraude

Schade door fraude met faillissementen bedraagt tussen de 600 miljoen en 1 miljard euro. Met 43 procent van de faillissementen is iets mis. Bij zeker een kwart ervan is sprake van fraude.

Dat stelt de VARA-televisierubriek Zembla vanavond op basis van een nog geheim rapport van het onderzoeksbureau WODC van het ministerie van Justitie. Het onderzoek concludeert dat er nauwelijks opsporing plaatsvindt naar fraude met BV's, zoals het wegsluizen van geld of het laten verdwijnen van de boekhouding. Hoewel faillissementsfraude veel meer geld kost dan uitkeringsfraude (160 miljoen euro) zijn er maar 55 rechercheurs mee bezig, tegen 1.154 die zich met uitkeringsfraude bezighouden.

Zembla concludeert dat de afgelopen 25 jaar weinig is veranderd in de bestrijding van faillissementsfraude. Begin jaren tachtig verscheen een rapport van WODC dat al vaststelde dat bij 37 procent van de faillissementen iets mis is. Sindsdien heeft de bestrijding van faillissementsfraude geen vooruitgang geboekt. Volgens het programma is de kans op strafrechtelijke vervolging bij faillissementsfraude minder dan 2 procent.

In het nieuwste rapport staat ook dat er talrijke adviseurs zijn die mensen raadgeven over het frauduleus afhandelen van een faillissement. Zembla volgde die adviezen en kocht een tweedehands BV zonder dat een notaris om identificatie van de koper vroeg. Een notaris is dat wel verplicht. De betrokken notaris pleegde mogelijk een strafbaar feit: het medeplegen van valsheid in geschrifte.

Uit een onderzoek van KPMG in opdracht van FNV Horecabond blijkt dat in 2003 en 2004 bij 29 procent van de faillissementen in de horeca het vermoeden van fraude bestond. De directe financiële schade bedroeg de afgelopen twee jaar 54 miljoen euro. De horeca scoort slecht in vergelijking met andere branches. Het gemiddelde aantal uitgesproken faillissementen waarin sprake was van opzettelijke benadeling van schuldeisers, lag op 12 procent van alle bankbreuken in de horeca.

Landelijk fraudeofficier F. Speijers zei vorig jaar al dat het rendeert om meer geld te steken in onderzoek naar fraude bij faillissementen. Ook Speijers schat de schade door fraude op een bedrag van ongeveer 1 miljard euro per jaar.