Extra hulp na beving Pakistan

De internationale gemeenschap heeft zaterdag tijdens een donorconferentie in Islamabad voor 3,4 miljard dollar nieuwe toezeggingen gedaan voor hulp na de aardbeving in Pakistan. De totale bijdrage voor noodhulp en wederopbouw komt daarmee op 5,8 miljard dollar, meer dan de 5,2 miljard waar Pakistan om had gevraagd.

De Pakistaanse premier Aziz zei na afloop ,,zeer tevreden te zijn''. Hulporganisaties hekelden het feit dat ongeveer tweederde van het nieuw toegezegde geld bestaat uit leningen. De lokale coördinator van Oxfam sprak de angst uit dat ,,de toezeggingen korte-termijnoplossingen voor lange-termijnproblemen blijken te zijn''. Hoewel het om `zachte' leningen gaat, met lage rentes en een lange terugbetalingstermijn, worden de overlevenden door Pakistans groeiende schuldenlast opgezadeld ,,met nog meer ellende'', aldus Oxfam.

De grootste toezeggingen kwamen van de Wereldbank en de Asian Development Bank, die beide een miljard dollar aan zachte leningen aanboden.

De International Labour Organization waarschuwde dat de reconstructie niet te nadrukkelijk gericht moet zijn op een snelle bouw van scholen en wegen. Omdat ruim een miljoen kostwinners hun inkomstenbron zijn verloren, zou het goed zijn als veel werk zou worden overgelaten aan arbeiders, in plaats van zoveel mogelijk mechanisch te doen.