Emoties gaan met Roda aan de haal

Huub Stevens is niet het type voetbaltrainer dat zich bezighoudt met het gegeven dat hij een voorbeeldfunctie vervult. Met onsportief en bij vlagen ordinair gedrag liet de 51-jarige oefenmeester gisteren tijdens Roda JC-Feyenoord voor de zoveelste keer zien dat hij zijn emoties moeilijk in bedwang kan houden. Eerder dit seizoen, na de duels met Heerenveen en Vitesse, vloekte en tierde hij er ook al lustig op los.

Nadat Roda-verdediger Pa-Modou Kah acht minuten voor tijd zijn tweede gele kaart in de wedstrijd kreeg voor een harde tackle op Sebastian Pardo, rende Stevens wild gebarend langs de lijn. Vervolgens tikte hij een bal uit de handen van vierde official Bas Nijhuis en schoot die hard over de grond in de richting van scheidsrechter Dick van Egmond. De arbiter stuurde Stevens van het veld.

Zowel de spelers als fans van Roda JC lieten zich door het tumult opzwepen. Op het veld werden de frustraties botgevierd met harde overtredingen op Feyenoorders. Van de tribunes klonk massaal de tekst ,,Van Egmond is de hoer van Rotterdam!''. Feyenoord liet zich in de hectische slotfase niet intimideren. Met een 3-2 overwinning stapte de formatie van Erwin Koeman van het veld. Met de pas 17-jarige Diego Biseswar als maker van het winnende doelpunt.

Verliezend coach Stevens leek ook na het laatste fluitsignaal maar niet tot rust te komen. In de catacomben van het stadion ontstak hij in woede, toen een fotograaf zijn werk wilde doen. De oud-voetballer greep de camera vast en beet de eigenaar toe dat het ,,nu wel een keer genoeg was''. De fotograaf maakte Stevens daarop uit voor ,,stomme idioot''. Een paar beveiligingsbeambten konden maar net voorkomen dat een ordinaire vechtpartij uitbrak. Wel wist Stevens' assistent Raymond Atteveld nog even verhaal te halen door na een kort sprintje de fotograaf bij de keel te grijpen. De technische staf van Roda JC had het geluk dat de scheidsrechter de schermutselingen niet had waargenomen.

Voor het vergrijp met de fotograaf had Stevens zo zijn eigen uitleg. In de ogen van de coach was er ,,een gebrek aan respect'' getoond door de man, die overigens keurig op de daarvoor aangeven plaats zijn plaatjes schoot. ,,Die fotograaf had voor de wedstrijd al zestig foto's gemaakt. En toen ik er werd uitgestuurd, stond hij er weer. Ik heb hem twee keer gevraagd te stoppen. En dan volgt de derde keer. Tja, ik heb toen zijn camera even vastgehouden, meer niet.''

Stevens probeerde vervolgens met enkele kwinkslagen zijn gedrag te vergoelijken. ,,Ik snap niet waarom de scheidsrechter mij wegstuurt. Ik wilde snel verder en heb hem de bal toegespeeld. Ja, vroeger werden die ballen wat harder ingespeeld. Daar moet hij misschien aan wennen.'' Om daarna geagiteerd de schuld bij de arbiter neer te leggen: ,,Waar gaat dit over? Er gebeurt wat op de bank van Roda?''

Met stijgende verbazing nam Van Egmond kennis van Stevens' relaas. ,,Stevens stond langs de kant nogal wat theater te maken. Daarop wilde ik niet reageren. Maar daarna wilde hij zijn onvrede afreageren door een bal naar mij te schieten. Dat pik ik niet.''

Vorig seizoen sloeg na een vergelijkbare situatie bij het duel Vitesse-PSV coach Edward Sturing reageerde woedend na een rode kaart voor Michael Dingsdag de agressie over op de tribunes. Scheidsrechter Ruud Bossen legde de wedstrijd stil, toen hij werd uitgemaakt voor ,,de hoer van PSV''. Zowel Vitesse als Sturing werd bestraft. Van Egmond stelde dat hij de kwetsende spreekkoren wel had gehoord, maar dat hij ,,tactisch met de situatie om wilde gaan''. De arbiter is van mening dat het gedrag van een trainer invloed kan hebben op het publiek. ,,De voorbeeldfunctie liet Stevens gisteren duidelijk achterwege.''

Roda-captain Gregoor van Dijk nam het voor zijn coach op: ,,Stevens is een emotionele man. Dat moet een scheidsrechter aanvoelen. Ik denk niet dat het verkeerd is een wedstrijd emotioneel te benaderen. Dat past bij deze club.''

Pas later op de avond zag Van Egmond op tv wat zich na afloop verder had afgespeeld in de catacomben. ,,Wat ik daar van denk? Ach, het geeft iets aan over de houding van de mensen daar. Stevens heeft het over `respect'. Dan denk ik wel even: moet jij het woord `respect' nu wel gebruiken?''

Roda JC

2

Feyenoord

3

Ruststand 2-2. 25. Kuijt 0-1, 28. Sergio 1-1, 33. Bahia 1-2, 44. Oper 2-2, 79. Biseswar 2-3. Schds: Van Egmond. Tsch: 16.000. Rode kaart (2xgeel): 81. Kah (Roda JC). Gele kaart: Senden, Van Dijk (Roda JC), Boussaboun en Paauwe (Feyenoord).