Electrabel bouwt drie centrales

Het Belgische energieconcern Electrabel gaat drie nieuwe stroomcentrales bouwen in Nederland. Het bedrijf investeert hierin 1 miljard euro, zo heeft het vandaag bekendgemaakt.

Van de nieuwe centrales komen er twee in Flevoland staan. De andere is voor de Maasvlakte gepland.Volgens een woordvoerder van Electrabel zijn de nieuwe centrales deels bedoeld om oude te vervangen. Het bedrijf bezit al drie centrales in Flevoland, waarvan er momenteel twee worden gesloopt.

Electrabel is de grootste stroomleverancier in de Benelux. Het bedrijf komt binnenkort waarschijnlijk volledig in handen van het Franse Suez, dat al een meerderheid in het Belgische bedrijf had. Suez bood drie maanden geleden ruim 11 miljard euro voor de resterende aandelen.

De nieuwe centrales van Electrabel in Flevoland zijn gasgestookt. De andere centrale, op de Maasvlakte, is een kolen- en biomassacentrale. Deze wordt als laatste gebouwd, en zal naar verwachting in 2012 worden opgeleverd. Met de investering verwacht Electrabel zijn totaal opgesteld vermogen in Nederland met eenvijfde uit te breiden tot 5.700 megawatt (MW).

In de centrale op de Maasvlakte begint Electrabel een grootschalig experiment voor het afvangen en opslaan van het broeikasgas CO2. Dit wordt gezien als een belangrijke technologie om de opwekking van elektriciteit, waarbij veel CO2 wordt uitgestoten, schoner en milieuvriendelijker te maken.

Naast Electrabel hebben concurrenten als Nuon, Delta en Eneco het afgelopen jaar plannen bekendgemaakt voor de bouw van nieuwe centrales. De centrale van het Amsterdamse Nuon komt ergens aan de kust te staan, en moet in 2011 gaan draaien. Hij vergt een investering van 1 miljard euro. Ook deze centrale is, net als die van Electrabel, voornamelijk bedoeld om oude centrales te vervangen. De komende twintig jaar moet zo'n 30 procent van de Nederlandse centrales worden vervangen, om alleen al aan de huidige vraag te kunnen blijven voldoen.

Het Zeeuwse energiebedrijf Delta plant in Vlissingen-Oost een nieuwe centrale die in 2008 in bedrijf moet gaan. Hij kost 415 miljoen euro. Bij de bouw zijn ook de Duitse energiereus RWE en het Ierse constructiebedrijf ESB International betrokken.

Veel nieuwe centrales komen aan de kust om over voldoende koelwater te kunnen beschikken. In de hete zomer van 2003 dreigde bij veel Europese centrales die aan rivieren staan een tekort aan koelwater, omdat het water laag stond en de temperaturen ervan hoog waren. De bouw van centrales aan de kust moet dit probleem ondervangen.

Bij de Nederlandse vestigingen van Electrabel, die worden geleid vanuit Zwolle, werken ongeveer 850 mensen. Het bedrijf als geheel maakte vorig jaar een winst van 945 miljoen euro.