`Durfkapitalisten willen VNU kopen'

Enkele internationale investeringsmaatschappijen overwegen een overnamebod op het Nederlandse informatieconcern VNU. Dit meldde de Britse zondagskrant The Observer gisteren.

Volgens de krant zouden het Britse Apax en Cinven een bod voorbereiden op VNU van minstens 5 miljard pond sterling (7,3 miljard euro). De beurswaarde van VNU stond vanmorgen rond de 6,9 miljard euro. VNU, dat zijn woordvoering doet vanuit New York, kon vanmorgen wegens het tijdsverschil niet reageren.

VNU wordt al maanden als mogelijk overnamedoelwit gezien. Dit begon toen een grote groep aandeelhouders zich deze zomer keerde tegen de overname van het Amerikaanse IMS Health voor 6 miljard euro. De groep van Amerikaanse beleggers, met in totaal 48 procent van de VNU-aandelen, was succesvol en afgelopen donderdag maakte VNU bekend dat de koop van IMS Health, verzamelaar van medische gegevens, niet doorging.

Daarbij kondigde VNU-bestuursvoorzitter Rob van den Bergh zijn aftreden aan, zei VNU dat het op korte termijn een miljard euro zal teruggeven aan de aandeelhouders en zal het, om hen tegemoet te komen, een notering aanvragen op de beurs in New York. Die toezeggingen zijn niet voldoende, zo bleek vrijdag. De aandeelhouders willen dat VNU een onafhankelijke zakenbank opdracht vraagt te bekijken hoe de aandeelhouderswaarde gemaximaliseerd kan worden.

Door de problemen rond de overname van IMS Health werd VNU door sommige analisten genoemd als een mogelijke overnamekandidaat. Eerder dit jaar circuleerden de naam van het Amerikaanse investeringsfonds KKR op de financiële markten. Van den Bergh zei vorige week dat hij met KKR heeft gesproken, maar niet over een overname. In The Observer gisteren werd KKR niet genoemd. De krant schreef wel dat Apax en Cinven wellicht een consortium willen vormen met branchegenoten als de Amerikaanse Carlyle Group en Canover. De vier zouden VNU willen opdelen en de delen seperaat verkopen. Vorig jaar verkocht VNU de Gouden Gidsen aan Apax en Cinven voor 2,1 miljard euro. Apax is sinds 2004 voor 52,5 procent eigenaar van PCM dat onder andere uitgever is van deze krant, de Volkskrant, AD en Trouw.

VNU heeft de afgelopen jaren een grote transformatie ondergaan. Het bedrijf veranderde van een traditionele uitgever van bladen zoals Libelle en Margriet in een informatieconcern dat meer dan de helft van zijn omzet haalt uit de Verenigde Staten. De verandering was reden om het hoofdkantoor naar de VS te verhuizen. De verwachting is dat de nieuwe topman van VNU een Amerikaan zal zijn.

Het bericht uit de Britse krant leek beleggers op het Damrak vanmorgen niet te bekoren. Op de Amsterdamse effectenbeurs noteerde VNU rond het middaguur 27,15 euro, een winst van 0,2 procent vergeleken met het slot van vrijdag.