Donner hekelt kritiek op rechtspraak

Minister Donner (Justitie, CDA) vreest dat de stabiliteit van de democratie in Nederland in het geding komt door de in zijn ogen ,,voortdurende aantijgingen'' tegen maatschappelijke instituties.

Donner zei dit zondag in het televisieprogramma Buitenhof in reactie op uitspraken van Kamerleden na de vrijspraak van terreurverdachte Samir A., afgelopen vrijdag.

Het onafhankelijke Kamerlid Wilders noemde de vrijspraak ,,de rechtspraak onwaardig'', CDA-fractieleider Verhagen vond het vonnis ,,onacceptabel''. Ook de PvdA was ontevreden. In de zaak tegen Samir A. gold nog de oude wetgeving. De volgende zaak tegen A. zal onder een nieuwe wet vallen. Daarin staat dat ook het voorbereiden van een terroristisch misdrijf strafbaar is.

Donner zei dat het niet past de rechter aan te vallen, terwijl deze ,,precies doet wat we van de rechter in een rechtsstaat verwachten'', namelijk toetsen of datgene dat ten laste is gelegd in de wet verboden is.

Donner vond ook dat men minder moet afgeven op organen die doen wat ze moeten doen. ,,We leven in een kritische samenleving, maar als we voortdurend aantijgingen maken tegen instituties, dan komt het functioneren van die instituties en de stabiliteit van de democratie in gevaar'', aldus de minister.

Donner trok een vergelijking met de Schiedamse parkmoordzaak. ,,Daar deed iedereen wat men meende dat gedaan zou moeten worden, en daar bleek achteraf dat het gruwelijk fout is gegaan. Dat is de keerzijde van het op deze wijze zeggen: de rechtspraak is onwaardig.'' Bovendien zit er een paradox in de kritiek, meent Donner. ,,Je kunt niet van mensen verwachten dat ze vertrouwen hebben in instellingen, en tegelijkertijd dag in dag uit zeggen dat [die instellingen] prutsen en dat het allemaal misgaat.'' Kritiek op de rechtspraak mag, maar er wordt nu een verwachting gecreëerd dat de overheid ieder risico zou kunnen uitsluiten, aldus Donner.

Donner zei ook: ,,Kiezen we ervoor om veiligheidsrisico's helemaal uit te sluiten, dan zitten we snel in een politiestaat en in een rechtsstaat waar de rechter 's ochtends in de krant leest wat hij 's avonds moet zeggen. Dat is niet het bestel wat ik voorsta.''