Davis na toptijd 1.000 m: `Leuke bonus'

Shani Davis heeft vannacht als vijfde en laatste schaatser een wereldrecord verbeterd bij de wereldbekerwedstrijden in Salt Lake City. Op de 1.000 meter reed de Amerikaan de oude toptijd van Gerard van Velde uit de boeken.

Dankzij een supersnelle laatste ronde kwam Davis tot een tijd van 1.07,03 minuut. Van Velde reed in februari 2002 bij de Winterspelen op dezelfde baan 1.07,18. Beste Nederlander was gisteren Erben Wennemars, die met een tijd van 1.08,00 als tweede eindigde. Jan Bos werd derde in 1.08.10.

Davis had zaterdag ook de eerste heat van de 1.000 meter gewonnen: 1.07,48. Stefan Groothuis werd verrassend tweede in een persoonlijk record van 1.07,69. Gisteren eindigde de jonge Nederlander als zestiende.

Davis reed dit weekeinde alle zes afstanden. Hij was wel vermoeid, maar niet uitgeput van de slijtageslag. ,,Dat ben ik alleen na een tien kilometer.'' De 23-jarige allrounder reageerde nuchter op de ,,bijna perfecte race'' en bagatelliseerde het rijden van een wereldrecord. ,,Dat is niet meer dan een bonus.''

Davis revancheerde zich met zijn wereldrecord op de 1.000 meter voor een teleurstellende 1.500 meter van vrijdag. Op die afstand verspeelde hij zijn wereldrecord aan landgenoot Chad Hedrick, die op zijn beurt de mondiale toptijd op de 5.000 meter zaterdag moest overdragen aan Sven Kramer.

Op de 500 meter verbeterde de Japanner Joji Kato het bijna vijf jaar oude wereldrecord van landgenoot Hiroyasu Shimizu (34,32). Kato kwam tot 34,30 seconden. De Nederlanders kwamen er op de sprint, ondanks enkele persoonlijke records, nauwelijks aan te pas.

Bij de vrouwen verbeterde Cindy Klassen gisteravond het wereldrecord op de 1.500 meter. Nadat de Duitse Anni Friesinger haar eigen mondiale toptijd had aangescherpt tot 1.53,22 minuut, reed de Canadese even later ruim een seconde sneller: 1.51,79.

Van de Nederlandse vrouwen kon alleen Ireen Wüst zich met de internationale (sub)top meten. Ze reed een Nederlands record op de 1.500 meter (1.54,93). Renate Groenewold was een kwartier eerder ook sneller dan de nationale toptijd die Paulien van Deutekom vorige week in Calgary had gereden.

Op de sprintnummers waren de Chinezen superieur. Zij stelden oud-wereldkampioene Marianne Timmer in de schaduw.