Bonaire stapt uit regering Antillen

De Bonaireaanse partij Union Patriotico Boneriano (UPB) stapt uit de Antilliaanse regering. Daarmee verliest het kabinet Ys-II de meerderheid in het Antilliaanse parlement. Premier Etienne Ys verwacht dat zijn kabinet demissionair regeert tot de verkiezingen van 27 januari 2006.

De precaire financiële situatie van het Bonaireaanse San Francisco Hospitaal is voor UPB-leider Ramonsito Booi de belangrijkste reden om zijn steun aan de Antilliaanse regering in te trekken. Vorige week kondigde het ziekenhuis een opnamestop af en werd de operatiekamer gesloten.

De Antilliaanse minister van Financiën zegde 560.000 euro aan noodhulp toe, maar maakte vooralsnog maar 370.000 euro over. Bovendien lag het luchtverkeer op de Bonaireaanse Flamingo Airport vrijdag vier uur plat wegens ziekte van een luchtverkeersleider. De bezetting van de toren is de verantwoordelijkheid van de Antilliaanse minister van Verkeer en Vervoer.

UPB-leider Booi meent dat de Antilliaanse regering in Willemstad voornamelijk oog heeft voor de belangen van Curaçao. Hij wil dat Nederland bijspringt om de problemen op Bonaire op te lossen. Vorige week legde hij de situatie voor aan minister Alexander Pechtold (Koninkrijksrelaties, D66) in Den Haag, maar die zei Booi de zaak in Willemstad aan te kaarten. ,,Ik kan Nederland niet om hulp vragen als ik zelf nog in de regering zit'', aldus Booi.

Het kabinet-Ys II steunt op 13 van de 22 parlementszetels. Met het opstappen van UPB verliest de coalitie twee zetels en daarmee de meerderheid in de Staten, het Antilliaanse parlement. Critici zien Boois besluit als een poging stemmen binnen te halen voor de komende verkiezingen. Maar volgens de UPB-leider heeft het daar niets mee te maken. ,,Natuurlijk hoor ik dat het een politieke troef is. Maar als ik niets doe word ik er ook op aangesproken'', zegt hij.

Premier Ys snapt de beslissing van Booi ,,niet echt''. Ys meent dat de Antilliaanse regering haar werk heeft gedaan door snel geld over te maken. ,,Omdat Booi deel uitmaakt van de regering is het ook zijn verantwoordelijkheid'', aldus de minister-president.

De Antilliaanse regering werkt samen met de eilanden en Nederland aan het opheffen van het Antilliaanse staatsverband. Medio 2007 wordt de Antilliaanse regering afgeschaft. Bonaire, Saba en Sint-Eustatius willen een directe band met Nederland; Curaçao en Sint-Maarten willen autonome landen binnen het koninkrijk worden.

Zaterdag vindt op Curaçao, onder voorzitterschap van premier Balkenende (CDA), een rondetafelconferentie plaats over de nieuwe staatkundige verhoudingen. Volgens Ys heeft de demissionaire status van zijn kabinet geen consequentie voor de bijeenkomst. ,,Het gaat om een lopende zaak die een demissionair kabinet mag afhandelen, zegt Ys. ,,Maar ik kan niet namens de Staten spreken. Die kan morgen beslissen om de rondetafelconferentie af te lasten.