Barça koploper na zege op Real in Madrid

Real Madrid heeft zaterdagavond in de Spaanse voetbalcompetitie een pijnlijke nederlaag geleden tegen aartsvijand Barcelona: 0-3. Voor de Catalanen was het de grootste zege in het San Bernabeu-stadion in 31 jaar.

Real moest op vrijwel alle fronten zijn meerdere erkennen in de ploeg van coach Frank Rijkaard. De overmacht en het technische surplus van de bezoekers was zo groot, dat zelfs verstokte fans van de `Koninklijke' een beschaafd applaus over hadden voor de galavoorstelling van de doorgaans gehate tegenstander. ,,We hebben Real op eigen veld flink pijn gedaan'', stelde Rijkaard na afloop tevreden vast. ,,Defensief zat het goed in elkaar bij ons, en we buitten onze snelheid uitstekend uit. Het zag er allemaal heel simpel en efficiënt uit.''

In 1974, aan de hand van Johan Cruijff, won Barça met maar liefst 5-0 van en in Madrid. Uiteraard was Ronaldinho, momenteel beschouwd als de beste voetballer ter wereld, de gangmaker bij de blauw-paarse formatie. De onnavolgbare Braziliaan scoorde twee keer op karakteristieke wijze: eerst een slalom, vervolgens een dodelijke finish. Daarmee bracht hij na een uur 2-0 en 3-0 op zijn naam. ,,Hij maakte het verschil'', loofde zijn landgenoot Luxemburgo, de veelgeplaagde Real-trainer.

Met een puntertje had Ronaldinho's collega Samuel Eto'o na een kwartier de score geopend in het opmerkelijk stille Bernabeu, dat toch met 80.000 toeschouwers was gevuld. Voor de spits uit Kameroen was het zijn elfde doelpunt. Daarmee is hij topscorer van de Primera Division.

Barcelona, mét Giovanni van Bronckhorst en het talent Lionel Messi (18) in de basis, kreeg de koppositie als beloning voor de zeldzame zege in Madrid. Eerder op de avond had concurrent Osasuna gelijkgespeeld tegen Getafe: 0-0. Barcelona heeft nu evenveel punten als Osasuna, maar een beter doelsaldo. Real heeft vier punten minder. ,,Toch worden wij kampioen'', meende Luxemburgo.

In Engeland won Arsenal met 3-2 van debutant Wigan Athletic, mede door een treffer van Robin van Persie. Wigans voorsprong op Arsenal slonk daardoor tot twee punten. Koploper is en blijft Chelsea, dat Newcastle met 3-0 versloeg.