40,3 mln mensen met hiv

Het aantal mensen dat leeft met het aids-virus is dit jaar gestegen tot 40,3 miljoen. Dat staat in het vandaag verschenen jaarlijkse rapport van UNAIDS, het aids-programma van de VN. In het afgelopen jaar raakten wereldwijd 4,9 miljoen mensen besmet met hiv, en stierven 3,1 miljoen mensen aan aids, de immuunziekte die het virus veroorzaakt. Het Caraïbisch gebied was de enige regio waar het aantal besmettingen sinds 2003 niet is gestegen, maar gelijk is gebleven.

Van de mensen met hiv leeft 60 procent (25,8 miljoen) in Afrika ten zuiden van de Sahara, dat 10 procent van de wereldbevolking telt. Dit jaar waren er 3,2 miljoen nieuwe besmettingen in de regio en stierven 2,4 miljoen mensen. In Kenia, Oeganda en Zimbabwe is het aantal hiv-patiënten licht gedaald. Volgens UNAIDS komt dat mede door betere bescherming.

De beschikbaarheid van antiretrovirale middelen om de ontwikkeling van aids te vertragen is ook in Afrika toegenomen, maar nog veruit onvoldoende. In landen als Ethiopië, Ghana, Lesotho en Mozambique krijgt 90 procent van de behoeftigen de medicijnen niet. Volgens het rapport zal een grotere beschikbaarheid van medicijnen er toe leiden dat meer mensen zich laten testen op het virus.

In Oost-Europa en Centraal-Azië is het aantal gevallen van hiv-besmettingen de afgelopen twee jaar met een kwart gestegen, van 1,2 naar 1,6 miljoen. Ook in Oost-Azië stijgt het aantal snel.

Volgens het rapport zijn het stigma van hiv-dragers en de daaruit voortkomende daadwerkelijke of gevreesde discriminatie wellicht de grootste obstakels in effectieve preventie.