www.nrc.nl

weblogs

Weblog cybertop. Om de digitale kloof – tussen mensen met toegang tot informatie en mensen zonder die toegang – te dichten, moeten meer mensen de beschikking krijgen over moderne computers en een internetaansluiting. Dat kan met een `100 dollar pc' voor arme kinderen, zoals is ontwikkeld door Nicholas Negroponte, internetpionier en oprichter van het Media Lab van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) in Boston. Het is een plastic laptop van 30 centimeter breed, met een Wifi-aansluiting voor draadloos internet en een energiezuinig beeldscherm inclusief de mogelijkheid om de batterij van energie te voorzien door hem op te winden.

Een ander plan is het verschepen van tweedehands computers naar ontwikkelingslanden, zoals de Belgische organisatie Close the Gap al doet. Het Belgische project transporteert tweedehands pc's naar universiteiten, scholen en organisaties in Afrika, vooral naar Zuid-Afrika, Tanzania, Congo, Rwanda en Burundi. In twee jaar heeft men een kleine 15.000 apparaten (pc's, printers, netwerkappratuur) verscheept.

Meer op www.nrc.nl/cybertop

en op www.nrc.nl/media

en op www.nrc.nl/klaver

Weblog Klaver. De gemiddelde Chinese internetgebruiker is een jonge man die liever chat dan e-mailt, nauwelijks iets online koopt en graag nieuws-, muziek- en gamessites bezoekt. Dat blijkt uit een onderzoek naar het internetgebruik in China van de Chinese Academy of Social Sciences in Beijing, een denktank van de overheid. China telt 103 miljoen internetgebruikers en kent na de Verenigde Staten de grootste internetpopulatie.

Meer nieuws over digitale zaken als privacy, wetgeving, beveiliging, bijzondere websites en cybercultuur op

www.nrc.nl/klaver

Weblog Europa. Redacteur Kees Versteegh blogt over het nieuwe Haagse toverwoord: sub-si-di-a-ri-teit. ,,Politici gebruiken de term alsof ze er hun dagelijks brood mee smeren, maar ik kan er zelf maar moeilijk aan wennen. Sub-si-di-a-ri-teit is dezer dagen het toverwoord in Den Haag. In vrijwel alle discussies over de nieuwe koers van de Europapolitiek na 1 juni duikt het zeslettergrepige woord wel een keer op.

,,Het schijnt dat subsidiariteit voor het eerst voorname betekenis kreeg in de pauselijke encycliek Rerum Novarum uit 1891 van Paus Leo XIII. De Latijnse term subsedere (hurken; gaan zitten; bezinken, achterblijven) duidde een beginsel aan dat een uitweg moest bieden uit de toen onverzoenlijk lijkende tegenstelling tussen kapitalisme en (autoritair) nationalisme. Volgens het beginsel behoort de overheid pas initiatieven te nemen als echt duidelijk wordt dat individuen en private organisaties hun eigen boontjes niet kunnen doppen. De overheid als een soort laatste redmiddel.''

Meer op www.nrc.nl/europa

dossiers

Giro 555 Kosovo. Het onderzoek naar de besteding van het geld dat op giro 555 was gestort, vijf jaar geleden voor de vluchtelingen uit Kosovo, stond afgelopen week in de krant en is terug te vinden in een apart dossier op de website via www.nrc.nl/dossiers

kunst

Leesclub. De Leesclub discussieert op www.nrc.nl/leesclub over Terug tot Ina Damman van Simon Vestdijk. De aangrijpende roman over de tot mislukken gedoemde liefde van scholier Anton Wachter voor het mooiste meisje van zijn school in Lahringen, waarin eenvoudig Harlingen te herkennen is. Terug tot Ina Damman is het laatste boek in het eerste seizoen van de Leesclub.

discussie

Tweederde van de deelnemers aan het Webcongres van deze week is het eens met de stelling: De verplichte bedenktijd van vijf dagen voor vrouwen die een abortus willen moet worden afgeschaft.

Geef uw mening op www.nrc.nl/webcongres