Televisie Voorkeur

PRAATPROGRAMMA

Buitenhof. Er is te weinig concurrentie op de Europese geprivatiseerde energiemarkt. Dat vindt Neelie Kroes, eurocommissaris Mededinging, en zij dreigt met maatregelen. Is dit een voorbeeld van Brusselse bemoeizucht of bescherming van de consumentenvrijheid? De overheid functioneert veel beter dan de media ons willen doen geloven, vindt Piet Hein Donner, minister van Justitie. Een gesprek over de grenzen aan de vrijheid van meningsuiting en het morele gezag van een minister van Justitie. Ned.3, 12.10-13.00u.

Alziend oog. Annemiek Schrijver praat met Rob Oudkerk, huisarts en oud-PvdA-wethouder te Amsterdam, over zijn boek Geen weg terug, over wat de macht met een politicus doet en over zijn terugkeer in de politiek. Ook vertelt Oudkerk hoe alle media hem dezer dagen alleen ondervragen over hoerenbezoek. Een van zijn inzichten is: ken je buren! IKON, Ned. 1, 16.10-16.43u.

Woestijnruiters. Gesprek met schrijfster Connie Palmen die 25 november 50 jaar wordt. Er verschijnen twee boeken, een over haar (`God en Vitriool') en een van haar (`De weke krijger'). Michiel van Erp volgde haar voor een documentaire, die op 30 november wordt uitgezonden. Ook een gesprek met Kamerlid Joost Eerdmans (LPF). Hoe houdbaar zijn zijn opvattingen over minimumstraffen en juryrechtspraak? En wil hij met die ideeën ook als leider van een nieuwe politieke beweging de verkiezingen in of blijft hij liever `gewoon' Kamerlid? Voorts is te gast Thea Schipper, directeur van de abortuskliniek Bloemenhove over de verplichte vijf dagen bedenktijd voor vrouwen die een abortus willen. VARA, Ned. 3, 22.10-23.05u.

MUZIEK

Vrije Geluiden. Nieuwe liedjes van Boi Akih, de band rondom Monica Akihary. Regisseur/componist Paul Koek over zijn culturele onderneming De Veenfabriek in een oude Leidse Wollen Dekenfabriek. Paul Koek en collega Ron Ford vertellen over de acties in het Muziekgebouw aan 't IJ uit protest tegen de verschraling van het culturele en muzikale klimaat door de bezuinigingen onder staatssecretaris Van der Laan. VPRO, Ned. 3, 11.00-12.00u.

NPS Output. Waarin deel negen uit de twaalfdelige serie `The history of jazz' van de Amerikaanse schrijver/regisseur Ken Burns: Bebop en drugs, 1945 tot 1949. De spanningen van de Koude Oorlog zijn te horen in de gebroken ritmes en dissonante melodieën van de bebop en in het roemruchte leven van Charlie Parker. Zijn improvisaties, roekeloze intensiteit en zijn zelfdestructieve, door drugs geteisterde levensstijl zijn veelvuldig gekopieerd door andere muzikanten. 14.20-15-56u.

KUNST

NPS Arena. Gesprek met journalist Bert Natter over zijn boek over Rembrandt, gezien door de ogen van diens zoon Titus. Verder Ally Derks, directeur van het documentairefestival IDFA dat volgende week van start gaat. Ze laat een aantal bijzondere fragmenten zien. Ook komt een aantal demonstranten langs naar aanleiding van de protestdag in het Muziekgebouw aan 't IJ tegen cultuurbezuinigingen.

NPS Dans: Le Sacre du printemps. De Franse choreograaf Angelin Preljocaj maakte in 2001 een eigen versie van Le Sacre du Printemps. Zijn interpretatie van Stravinsky's werk brengt een overweldigende dans met een heftig einde. Het verhaal over een primitieve gemeenschap die een maagd offerde aan de goden is verlegd naar de 21ste eeuw. Begeleid door het Chicago Symphony Orchestra tijdens Dance Celebration II, een dansevenement in Lyon. Ned. 3, 13.45-14.20u.

R.A.M De Besprekers. Over de musical Turks Fruit, Het huis van de moskee van Kader Abdolah en de fototentoonstelling van Rieneke Dijkstra in het Stedelijk Museum in Amsterdam. De besprekers zijn Roel Bentz van den Berg, Hassnae Bouazza, Nausicaa Marbe en Maartje Somers. Gespreksleider Jan Eilander. VPRO, Ned. 3, 23.05-00.05u.