Televisie Voorkeur

ACTUALITEITEN

Inhuldiging prins Albert. Prins Albert II is al sinds 12 juli officieel staatshoofd van Monaco. Hij wordt vandaag feestelijk ingehuldigd tijdens een kerkdienst in de kathedraal van Monaco, in het bijzijn van tal van internationale gasten. 19 november is de nationale feestdag van Monaco. De inhuldiging valt samen met de doop van prinses Alexia en wordt daarom niet live uitgezonden, maar direct na de uitzending van de doopplechtigheid. Ned.2, 13.10-14.15 uur. ZDF zendt de inhuldiging wél rechtstreeks uit: ZDF, 9.25-13.00 uur.

Twee Vandaag. Het verhaal van een vrouw van wie het gezichtsvermogen plotseling snel achteruitging. Ze kwam terecht in een oogkliniek en onderging een staaroperatie. Haar zicht verbeterde echter niet. Na een second opinion in een ander ziekenhuis bleek zij een tumor op de oogzenuw te hebben. De vrouw verwijt de kliniek dat die voor en na de operatie onvoldoende onderzoek heeft gedaan en zich nu onder haar verantwoordelijkheid uitdraait. Ned.2, 17.59-18.59 uur.

PRAATPROGRAMMA

Debat op 1. Over de stelling `Spandoeken tegen Rita Verdonk moeten kunnen'. Deze week zijn spandoeken verwijderd met leuzen als `Rita moordenaar' en `Levend verbrand, Rita bedankt'. De teksten zouden smadelijk zijn en een bedreiging voor de openbare orde. Maar waar ligt de grens van de vrijheid van meningsuiting en gaan wij daar als samenleving niet te selectief mee om? Hierover debatteren Wouter van Eck, fractievoorzitter van GroenLinks in Nijmegen, en Arno Visser, Tweede-Kamerlid voor de VVD. Ned.1, 20.30-21.05 uur.

DOCUMENTAIRE

Auschwitz: The Nazis and the `final solution' Documentaire serie over Auschwitz. Aflevering: Factories of death. De nazi's voerden vanuit heel West-Europa joden naar Auschwitz voor de `Endlösung', de vernietiging van het joodse ras. BBC2, 21.50-22.40 uur.

KUNST

Museumgasten. Gasten zijn tv-presentatrice Hadassah de Boer en wetenschapper Ernst van de Wetering. Zij bezoeken en beoordelen het Rembrandthuis, onlangs in het nieuws door vier nieuw ontdekte Rembrandt-schilderijen. Van 1639 tot 1658 woonde en werkte Rembrandt in dit huis. Door de inventarislijsten die toen zijn opgesteld kan na vier eeuwen nog nauwkeurig worden nagegaan wat Rembrandt bezat. Zijn huis is gereconstrueerd aan de hand van die lijsten en enkele interieurtekeningen. Ned.1, 17.10-17.35 uur.

DRAMA

Asmali Konak. Turkse dramaserie. Asmali Konak, dat `met wijnranken begroeide villa' betekent, is de naam van een historische villa in het ruige, mysterieuze Cappadocië, waar de liefdes en levens van de rijke en machtige familie Karadag worden gevolgd. De soap bereikt in Turkije een miljoenenpubliek. Ned.3, 13-35-14.35 uur.

CABARET

Mike Boddé: Het land. Waar en hoe Mike Boddé (bekend van het cabaretduo Ajuinen en Look en van het programma Kopspijkers) de fijne kneepjes van het theatervak heeft geleerd, vertelt hij in zijn derde solo-programma `Het Land'. Met deze show nam hij in het seizoen 2003-2004 zijn publiek mee op een muzikale rondreis door de Verenigde Staten. Ned.3, 23.05-0.05 uur.

AMUSEMENT

The 39th Annual Country Music Awards. Hoogtepunten van de uitreiking van de jaarlijkse Country Awards in New York. Met optredens van onder anderen Dolly Parton en Elton John, Willie Nelson en Paul Simon, Jon Bon Jovi, Garth Brooks en Keith Urban. BBC2, 20.45-21.50 uur.

INFORMATIEF

De gouden piramide. Driedelige serie, waarin de de projecten worden voorgesteld die genomineerd zijn voor de Gouden Piramide, de rijksprijs voor inspirerend opdrachtgeverschap bij de inrichting van Nederland. Aflevering drie gaat over de nieuwe wijk IJburg in Amsterdam. Ned.1, 16.35-17.00 uur.

Kassa. Alles over de levensloopregeling die per 1 januari van kracht wordt. En aandacht voor opmerkelijk nieuw speelgoed, dat niet helemaal ongevaarlijk blijkt te zijn. Ned.3, 19.00-19.35 uur.

SPORT

Studio Sport: schaatsen. Tweede dag van de Wereldbeker schaatsen in Salt Lake City. Vandaag staan de 500, 1000 en 5000 meter bij de mannen en de tweede 1000 meter bij de vrouwen op het programma. Met analyses van Ria Visser en Martin Hersman. Ned.2, 19.50-01.30 uur.