Televisie Film van de dag

The Pearl of Death. Meer dan tweehonderd films zijn er gemaakt naar de Sherlock Holmes-boeken van Arthur Conan Doyle. De cyclus van veertien films uit de jaren veertig met Basil Rathbone als Sherlock Holmes en Nigel Bruce als zijn steun en toeverlaat Watson staan te boek als de beste verfilmingen. Vanwege de Tweede Wereldoorlog werd het Victoriaanse decor vervangen door Londen in oorlogstijd en streed Holmes soms tegen de nazi's, zoals in Sherlock Holmes and the Voice of Terror (1942). Verder bleef de atmosfeer van de boeken intact en Rathbone en Bruce waren door hun 200 radiohoorspelen als Holmes en Watson al volmaakt op elkaar ingespeeld als speurdersduo, op onweerstaanbare wijze kibbelend en discussiërend. In The Pearl of Death, losjes gebaseerd op het verhaal `The Six Napoleons', leidt de speurtocht naar een gestolen parel naar een mismaakte moordenaar. Hoewel gemaakt als goedkope serie is het camerawerk altijd uitstekend, met prachtig, uiterst sfeervol zwart-wit. (Roy William Neill, 1944, VS). BBC2, 13.20-14.25u.