Televisie Film van de dag

Happiness. Leven in een buitenwijk is hel. Althans, dat is de conclusie van vele films die zich afspelen in de wijken waar de gazons altijd groen zijn en de mensen vriendelijk.

Todd Solondz' Happiness bevestigt het oordeel dat suburbia gelijkstaat aan verveling. Het geluk uit de titel moet je dan ook met een flinke korrel zout nemen. Want wat te denken van Allen, die zijn buurvrouw ondersneeuwt met obscene telefoontjes, een minnaar voor één nacht die de stereo steelt en een brave huisvader die zich aftrekt boven boekjes met tieners?

De meeste aandacht in de film gaat uit naar deze vader. Hij geilt op het elfjarige vriendje van zijn zoontje, geeft hem een slaapmiddel en vergrijpt zich aan hem. Het knappe van Solondz' regie is dat deze pedofiel nooit eendimensionaal wordt. Hij is ook een goede, begrijpende vader. Komedie en tragedie, en afwijkend en normaal gedrag liggen dicht bij elkaar in Happiness. Ondraaglijk dicht.

(Todd Solondz, 1998, VS)

Veronica, 0.30-3.00u.