Televisie Coproducties

VPRO's Tegenlicht werkte met Maarten Schinkel van NRC Handelsblad de vraag uit `stel dat op een dag de dollar valt'. Het scenario ontrolt zich in 24 uur en vermengt waarheid en fictie. De uitzending stoelt op verontrustende feiten. Per dag lenen overheid, bedrijfsleven en particulieren zo'n 3 miljard dollar van de rest van de wereld. Sinds de introductie van de euro in 2002 werd de dollar gestaag minder waard. Stephen Roach, econoom bij MorganStanley, meent dat de almaar toenemende tekorten in Amerika een tijdbom zijn onder de huidige wereldeconomie.

In `De Dag dat de Dollar valt' zien we hoe de paniek van de financiële wereld overslaat naar het leven van alledag. De in scène gezette koersval wordt becommentarieerd door economen als Andy Xie (Hongkong) en Cees Maas, defensiespecialist Rob de Wijk en Kamerlid Kees Vendrik (GroenLinks). Ook met medewerking van Twan Huys (New York) en nieuwslezeres Aldith Hunkar. Tegenlicht, VPRO, Ned. 3, 21.05-21.55u.

Op Holland Doc, het digitale documentairekanaal van de publieke omroep (onder meer te bekijken via internet) is dit weekeinde Rockdiplomatie te zien, met Robert van de Roer, diplomatiek redacteur van deze krant, die zanger Marco Borsato interviewt. Zaterdag om 13.00 uur en 20.00 uur en zondag om 20.00 uur. Vanaf zaterdagmiddag is het programma ook te bekijken via de website www.nrc.nl.