Suri's doen de klompendans

Metal is wit. Natuurlijk zie je wel eens een verdwaalde zwarte op een heavy metal-concert en ook duikt er eens in de zoveel jaar wel een zwarte zanger in een metalband op, maar 95 procent van de makers en liefhebbers van metal zijn blank. Ook de jongens van de Amerikaanse metalband Korn zijn blank, maar in hun nieuwe clip `Twisted Transistor' laten zij zichzelf spelen door vier zwarte rappers, onder wie Snoop Dogg. Dit levert vermakelijke taferelen op. De met rasta-haar uitgedoste Snoop Dogg en zijn vrienden imiteren de metalheads – ze stampen er flink op los, de drummer beukt uit alle macht, de zanger is druk in de weer met de originele Korn-microfoonstandaard en neemt de juiste macho-poses aan – maar erg goed kunnen ze het niet. Ze doen denken aan een Surinamer die de klompendans doet.

`Twisted Transistor' heeft de vorm gekregen van een documentaire over het maken van de videoclip `Twisted Transistor'. Popliefhebbers roepen nu onmiddellijk `This Is Spinal Tap', de legendarische en ook grappige nep-documentaire over een metalband uit 1984. En inderdaad lijkt `Twisted Transistor' wel op `This Is Spinal Tap'. Net als in 1984 gaat er van alles mis: de drummer krijgt tijdens de opnamen een kras op zijn gezicht, bandleden worden gearresteerd, ze kotsen de boel onder, ze vernielen een hotelkamer, enzovoorts. Tussen al dit gedoe door krijgen we interviews te zien met onder anderen de manager, een kakkineuze Brit die ook niet goed blijkt te weten waar het bij metal nu precies om draait.

Korn besloot tot het inhuren van de rappers voor `Twisted Transistor' uit onvrede over het gebrek aan airplay van hun eerdere eigen video's en de overkill van rap- en arrenbieclips met legers halfnaakte vrouwen op clipzenders. Deze kennis over de oorsprong van `Twisted Transistors' maakt het einde nog grappiger dan het nu al is. Als de clip al een paar minuten duurt, gaan de vier metalrappers naar hun platenbazen die, keurig in het pak, worden gespeeld door de echte Korn-leden. Die maken onverbloemd duidelijk dat ze de clip mislukt vinden. ,,We willen meer schuddende billen enzo'', zegt een van de platenbazen.

Zo is `Twisted Transistor', net als eerder de tweede clip van De Jeugd van Tegenwoordig, weer een onontwarbare variant op het Droste-effect: metalband huurt rappers in voor clip en laat in de clip weten dat de clip hun niet bevalt, maar de nep-documentaire over het maken van de afgekeurde clip wordt uiteindelijk toch de echte clip. Of zit het toch anders?