Soundtrack van Get Rich Or Die Tryin

Je zou het door de aan 50 Cent verbonden films, boeken, dvds, games, flesjes vitaminewater, kleren en gymschoenen haast vergeten, maar de man is nog steeds in de eerste plaats muzikant. 50 Cent is zo schaamteloos in het commercieel uitbuiten van zijn gewelddadige achtergrond, en wordt daarbij zo opzichtig gesteund door machtige entertainmentbedrijven, dat je haast zou denken dat hij het met zijn muziek alleen nooit zou redden. Toch heeft 50 Cent juist muzikaal veel te bieden aan diegene die de commerciële ruis eromheen voor lief neemt. Op deze soundtrack van de film waarin 50 Cent nog een keer vertelt dat hij negen kogelgaten heeft, laat hij zien waarom de wereld in eerste instantie naar hem begon te luisteren: omdat hij een spitsvondige, creatieve rapper is, met een fijne neus voor catchy refreintjes en helder afgemixte, stevig doorstomende nekkrampbeats. Gesteund door zijn leger G-Unit-soldaten met hun zware, dreigende stemmen, maakt 50 Cent muziek die perfect geschikt is als, eh, soundtrack bij een gangsterfilm.

50 cent

The Motion Picture

(G-Unit/Interscope)

****

    • Saul van Stapele