Panische Van Eerd in campingklucht

De eigenaar van de camping krijgt te horen dat er een inspecteur op komst is, waardoor de toekomst van zijn bedrijf op het spel staat. Prompt ziet hij de eerste de beste bezoeker voor die inspecteur aan, en daarna de tweede ook. En als de derde tenslotte de echte blijkt te zijn, dringt dat pas langzaam tot hem door. Om de situatie te redden, begint hij te liegen – en dan wordt alles dus alleen nog maar erger.

Een rits te ver is, kortom, de nieuwe klucht van Jon van Eerd. Vorig seizoen vormde hij het komische middelpunt in De tante van Charlie, een klassieker uit 1892, die werd genomineerd voor de NRC Handelsblad Toneelpublieksprijs. Nu speelt hij een stuk van eigen hand, dat in meer dan één opzicht herinnert aan Fawlty Towers van John Cleese: niet alleen omdat er een inspecteur dreigt te komen, maar ook omdat de camping-eigenaar te kampen heeft met taalproblemen met een buitenlands personeelslid – geen Spaanse ober, maar een Chinees manusje van alles. Verder heeft Van Eerd er echter zijn eigen intrige van gemaakt, waarin hij vaardig het ene misverstand op het andere stapelt.

Hoewel het vliegwiel wat traag op gang komt, ontvouwt zich op den duur toch het panische schouwspel dat in een klucht de eerste vereiste is. Zelf heeft Van Eerd de lachers op zijn hand door als een razende te schakelen tussen alle gemoedstoestanden die hij als verzenuwd kereltje moet doormaken. Terwijl die vuurtjes vakkundig worden opgestoken door zijn zes tegenspelers, als een hecht en energiek ensemble geregisseerd door Caroline Frerichs. In het fleurige decor vervullen twee tenten en een kleine caravan de functie die in andere kluchten doorgaans door een groot aantal deuren wordt vervuld.

Als schrijver breekt Van Eerd een paar keer met de oude wet, dat een klucht zich weliswaar in de vierde versnelling afspeelt, maar volstrekt realistisch behoort te zijn. Het plotselinge geheugenverlies van de inspecteur is dat niet. Maar het leidt ook tot een hoogst bezienswaardige scène, waarin een slapstick-achtervolging wordt vertoond als in een teruggespoelde film.

Voorstelling: Een rits te ver, van Jon van Eerd, door V&V Entertainment. Regie: Caroline Frerichs. Gezien: 18/11 in de Schouwburg, Leiden. Tournee t/m 12/3. Inl. 073-6111678, www.vventertainment.nl

    • Henk van Gelder