Ook wereldrecord Hedrick op 1.500 m

Vijf dagen na zijn wereldrecord op de 5.000 meter in Calgary heeft Chad Hedrick gisteravond in Salt Lake City ook een nieuwe toptijd op de 1.500 meter geschaatst. De 28-jarige Amerikaan reed in de Utah Olympic Oval anderhalve seconde onder zijn persoonlijk record: 1.42,78. Het oude wereldrecord stond op naam van Shani Davis: 1.43,33.

Meteen na Hedrick moest zijn landgenoot Davis de baan op. De 23-jarige Amerikaan bleef, mede door tijdverlies bij het wisselen van baanhelft, iets boven zijn, juist door Hedrick verbeterde, wereldrecord. Davis kwam tot de tweede tijd van de dag: 1.43,41.

De voormalige rolschaatskampioen Hedrick is al twee jaar de beste (ijs)schaatser op de 5.000 meter. Nu mag hij zich ook de snelste op de 1.500 meter noemen. Hedrick had Davis nog nooit verslagen op de middenafstand. Meestal verloor de blanke Amerikaan ruim een halve seconde op zijn donkere landgenoot. Nu was het verschil even groot, maar in Hedricks voordeel. ,,Daarom ben ik zo trots op deze race'', juichte hij. ,,Shani is de koning op de 1.500 meter, nu ben ik de kroonprins want hij blijft op deze afstand mijn grootste rivaal in Turijn. Ik zal hem nooit onderschatten. Maar ik ben ook niet bang voor Shani.''

Hedrick: pagina 11