Nu of nooit

Laatst schreef u dat banken en verzekeraars ten aanzien van de levensloopregeling een nu-of-nooitstemming creëren en dat dat onterecht is, omdat je elk moment kunt besluiten of je meedoet of niet. Maar als mensen volgend jaar ouderschapsverlof willen, moeten ze er op tijd bij zijn om van de voordelen te kunnen profiteren.

(W.N.)

Dat is absoluut waar. Mensen die de levensloopregeling gebruiken voor hun ouderschapsverlof, krijgen een extra heffingskorting (een belastingkorting) van 50 procent van het minimumloon. De reden hiervan is dat mensen kinderen krijgen aan het begin van hun loopbaan, waardoor ze in de levensloopregeling niet genoeg gespaard kunnen hebben om betaald verlof op te nemen. Het aardige is dat deelnemen aan de levensloopregeling al genoeg is om deze korting te krijgen. Dus wie volgend jaar 1 euro inlegt, is verzekerd van een deels doorbetaald ouderschapsverlof. Meer inleggen is niet nodig, en het eventueel bij elkaar gespaarde bedrag opnemen evenmin. Omdat tegelijkertijd deelnemen aan de levensloopregeling en de spaarloonregeling niet kan, is het verstandig om de spaarloonregeling tijdig even stop te zetten als u ouderschapsverlof wilt opnemen.