Nee, spijt kan opspelen

Er gaat niets vreselijk mis door vijf dagen bedenktijd, maar zonder die extra bedenktijd kan er wel iets vreselijk mis gaan. Mensen kunnen jaren later nog door gevoelens van spijt of schuld geplaagd worden, ook als het besluit goed was. Het is een heel zware beslissing. Natuurlijk zijn er mensen die er van tevoren voldoende over nagedacht hebben, maar dat is voor een ander, ook voor een arts, moeilijk vast te stellen. De persoon zelf realiseert zich niet eens altijd goed of hij/zij er genoeg over nagedacht heeft. Aan de verwerking van een dergelijke zware beslissing komen veel emoties te pas, die op onverwachte momenten boven kunnen komen. Voor de meeste vrouwen (en ook mannen) komen er momenten waarop ze denken aan het kind dat er geweest had kunnen zijn. En dan moet het voor de betrokkenen duidelijk zijn dat het echt niet anders kon.

Bovendien, als je een arts laat vaststellen hoeveel bedenktijd iemand nodig heeft, kan dat veel meer bevoogdend zijn dan een vaste termijn aanhouden.