Mogen negerzoenen? `Zwarte Piet mag ook al niet'

Mag een negerzoen nog langer negerzoen heten? Eigenlijk niet. De benaming voor het schuimgebakje met chocolade-omhulsel zou discriminerend zijn. Dat heeft de Stichting Eer- en Herstelbetalingen Slachtoffers Slavernijverleden Suriname aan de koekfabriek Van Breggen in Tilburg, waar ze Buys negerzoenen maken, laten weten.

Ze nemen de kritiek serieus, bleek deze week. Van Breggen gaat een onderzoek doen naar de gevoeligheid van de naam negerzoen (in het Frans: Tête de nègre, negerhoofd, of moorkop). Ergernissen over woorden als jodekoek of neger duiken volgens woordkenner Ewoud Sanders steeds op. Hij vindt dat onzin. Ook de beveiligingsmedewerker van Albert Heijn op de Haarlemmerdijk in Amsterdam – zelf neger – waar de voor dit kleine vooronderzoek gebruikte negerzoenen gekocht zijn, vindt een verbod op de naam negerzoen onzin. De uitslag:

Peter D.: ,,Tussen mijn 20ste en 30ste heb ik ze heel veel gegeten, negerzoenen. Heerlijk zoet. Dat je ze niet meer negerzoenen zou mogen noemen vind ik meer dan politiek correct. Ik vind het overpolitiek correct.''

Nienke Doekes: ,,Ik vind het helemaal niet nodig de naam negerzoen te veranderen. Hoe lang heten die dingen al zo? Waarom zou je dat nu ineens veranderen. Niet doen.''

Marianne Grutterink: ,,Om nou de naam van een negerzoen een link te geven met het slavernijverleden, dat vind ik wel ver gezocht. Het is maar wat je er in wil zien. Je hebt ook jodekoeken. Het ding wordt er niet minder lekker van als je het anders noemt, maar van mij mag het negerzoen blijven.''

Marjon Hoogervorst: ,,Onzin dat ze dat woord negerzoen als discriminerend ervaren. En ik denk dat als je dat aan een neger vraagt, hij het met me eens zal zijn.''

Juliette Erkelens en Henri Blommers: (Henri): ,,Het woord neger is natuurlijk wel een scheldwoord. Dus ik snap wel in deze tijden waarin integratie een groot iets is, dat mensen daar supergevoelig voor zijn.'' (Juliette): ,,Zwarte Piet mag ook al niet! Ik snap wel dat de naam negerzoen misschien gebaseerd is op oude vooroordelen, maar om daar nu nog zo op door te gaan. Mag Sinterklaas dan soms ook niet meer wit zijn?''

Weet u een alternatief voor negerzoen?

Mail naar leven@nrc.nl