Maffia Sicilië niet meer de machtigste

De Siciliaanse maffia is niet meer de machtigste criminele organisatie van Italië. Die positie is overgenomen door de Calabrese 'ndrangheta. Volgens vertegenwoordigers van het Italiaans openbaar ministerie is de 'ndrangheta de laatste tien jaar uitgegroeid ,,tot een zeer moderne internationale misdaadorganisatie die meer moet worden gevreesd dan de Siciliaanse concurrenten''.

Na de moord vorige maand op de regionale politicus Franceso Fortugno in de Zuid-Italiaanse regio Calabrië is dit besef ook doorgedrongen tot de rest van Italië. Er is politieversterking naar Calabrië gestuurd, president Carlo Azeglio Ciampi bezocht het gebied en stelde dat de ,,Calabrezen niet alleen staan, maar door alle Italianen worden gesteund''. De beste antimaffiaonderzoekers zijn op de moord van Fortugno gezet. ,,Als de strijd tegen de clans nu niet wordt gewonnen, is Calabrië voorgoed verloren'', aldus Agazio Loiero, president van Calabrië.

De 'ndrangheta heeft volgens het Italiaanse onderzoeksbureau Eurispes inmiddels een jaaromzet van 36 miljard euro, meer dan de regio Calabrië. Anderen spreken van 3,6 miljard euro. De misdaadorganisatie is exponentieel gegroeid doordat ze de controle heeft weten te verwerven over de internationale cocaïnehandel. ,,De Colombiaanse kartels verkiezen de Calabrese clans boven de Sicilianen, omdat de eerste betrouwbaarder zijn, nooit uit de school klappen en altijd cash betalen'', aldus officier van justitie Nicola Gratteri, een ervaren maffiabestrijder uit Calabrië. De misdaadorganisatie is volgens hem actief in twintig landen waaronder Nederland: ,,Zo'n 20 tot 30 procent van de cocaïne wordt via Nederland ingevoerd.'' Onlangs is in Rotterdam een 'ndranghetist opgepakt die volgens hem op het punt zou hebben gestaan om een hele buurt in Brussel op te kopen.

In het Calabrese stadje Locri zijn deze maand duizenden middelbare scholieren uit Zuid-Italië de straat op gegaan om te demonstreren tegen de 26 moorden die de 'ndrangheta dit jaar in en om het stadje Locri heeft gepleegd.

Zaterdags Bijvoegselpagina 41

    • Bas Mesters