Kruisraket zeker geen maatje te groot voor Nederland

In het redactioneel commentaar `Geen kruisraket' (NRC Handelsblad, 16 november) staat o.a. dat de Tomahawk kruisraket duur is. De door minister Kamp voorgestelde aanschaf van dertig raketten kost eenmalig ongeveer vijftig miljoen euro, dat is minder dan de aanschafprijs van één Joint Strike Fighter. De exploitatie van één Joint Strike Fighter kost gedurende zijn levensduur ook nog eens miljoenen euro.

Een smart bomb, afgeworpen door een gevechtsvliegtuig, heeft grosso modo hetzelfde effect als een inslag van een kruisraket. Die kruisraket is echter ingezet zonder enig risico voor een piloot en heeft de belastingbetaler veel minder geld gekost. Wanneer een effect zowel door een vliegtuigbom als door een kruisraket kan worden bereikt, verdient een kruisraket altijd de voorkeur. In sommige gevallen zal een kruisraket niet ingezet kunnen worden en daarom zullen we voorlopig ook nog gevechtsvliegtuigen als de Joint Strike Fighter nodig hebben.

De kruisraket is zeker geen maatje te groot voor een land als Nederland. Hij is aanvullend op zware wapens waarover Nederland beschikt zoals bijvoorbeeld de F-16 of zware artillerie. Gezien zijn lage prijs is hij juist bij uitstek geschikt voor een land dat graag voor een dubbeltje op de eerste rang zit.

    • J.D. de Boer