Kosovo 1

Het artikel `Geef!' in het Zaterdags Bijvoegsel van vorige week, over de besteding van hulpgelden in Kosovo, leidde tot 33 brieven. Hieronder volgen er vijf.

Voor de tsunami heb ik op gironummer 555 redelijk veel geld gegeven. Voor de laatste actie voor Pakistan echter niets gegeven, omdat ik zoveel merkwaardige verhalen over de tsunamigelden las. Soms werd geschreven dat er helemaal niets gebeurd was in getroffen gebieden, soms verhalen op tv van vissers die drie vissersboten kregen en buren niets.

De overheid kan er een accountant op af sturen, maar de donateurs niet. Ik kan bijvoorbeeld geen geld terug vragen als ik het idee heb dat er andere dingen met de donaties gebeuren dan mij verteld werd. Daarom zou er eigenlijk een wettelijke bepaling bedacht moeten worden dat men geld terug kan vorderen, zoals ook bij aankopen e.d. het geval is. Dan wordt er misschien weer meer gegeven dan met Pakistan het geval was.