Jeugdige soldaat rapt voor de vrede

Een christelijke rapper uit het zuiden van Soedan die een plaat opneemt met een islamitische zanger en luitspeler uit het noorden. Het is een even ondenkbare als symbolische daad in het tot voor kort door burgeroorlog verscheurde land.

De jonge rapper en voormalig kindsoldaat Emmanuel Jal (25) en de internationaal bekroonde Abdel Gadir Salim brachten dit jaar samen de cd Ceasefire uit, waarop de traditionele ritmes met repetitieve zang en improvisaties van Gadir Salim hand in hand gaan met de beheerste en geëngageerde raps van Jal. De teksten gaan over de slachtoffers van oorlogsgeweld, maar vooral ook over hoop, vrede en geloof.

Emmanuel Jal werd toen hij acht was samen met duizenden andere kinderen ontvoerd door de Sudan People's Liberation Army. Hij overleefde trainingskampen, verwondingen, honger en dorst. Op zijn elfde leerde hij Emma McCune kennen, een Britse ontwikkelingswerker en echtgenote van rebellencommandant Riek Machar. Zij adopteerde Jal en smokkelde hem naar Kenia om hem een opleiding en een toekomst te bieden.

Ook Gadir Salim kreeg te maken met de gruwelijkheden van de oorlog toen hij een paar jaar geleden in Khartoem werd neergestoken tijdens een optreden. De belager dacht ten onrechte dat er anti-islamitische muziek werd gespeeld. Abdel Gadir Salim overleefde de aanval, maar een van zijn bandleden kwam om het leven.

Tegenwoordig is Jal met zijn rapgroep en gospelkoor een gevierd artiest in oostelijk Afrika. Op zijn eerste plaat Gua, wat `goed' betekent in het Nuer en `kracht' in het Arabisch, bracht hij fluweelzachte raps in het Arabisch, Engels, Swahili en Nuer. De titelsong was een nummer één hit in Kenia en is opnieuw opgenomen voor Ceasefire.

Deze zomer speelde Jal op een van de Live8 concerten. Hij kreeg veel Britse media-aandacht toen hij in een discussie Bob Geldoff ervan betichtte het hij het Afrikaanse continent marginaliseerde. Gadir Salim en Jal hopen op korte termijn samen een concert te geven in Soedan. Maar tot nu toe laat de veiligheidssituatie dat, ondanks de vrede, nog niet toe.