Iran weigert inspectie door IAEA

Iran geeft nucleaire inspecteurs van de VN nog steeds geen toegang tot cruciale militaire locaties. Dat meldde gisteren het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA), de atoomwaakhond van de VN.

,,Volledige transparantie van de zijde van Iran is onontbeerlijk en ver over tijd'', aldus IAEA-chef Mohammed ElBaradei in het rapport. Hij komt tot deze conclusie hoewel Iran de afgelopen twee maanden ,,behulpzamer'' is geweest, dit nadat het IAEA had gedreigd de kwestie van het Iraanse nucleaire programna door te verwijzen naar de Veiligheidsraad.

Het rapport meldt verder dat Iran de inspecteurs documenten heeft overhandigd waarin uit de doeken wordt gedaan hoe een zeer belangrijk onderdeel van een kernwapen kan worden gemaakt. Volgens de Iraanse regering heeft ze de informatie gekregen van de Pakistaanse kernwetenschapper en smokkelaar van nucleaire informatie Abdul Qadeer Khan. De Iraniërs kregen het document in 1987 ongevraagd van Khan, die in Pakistan onder huisarrest leeft.

Iran maakte intussen bekend begonnen te zijn met de verwerking van een nieuwe hoeveelheid uranium in de nucleaire inrichting in Isfahan. Dat zei Ali Larijani, een van de belangrijkste onderhandelaars over de nucleaire plannen van het land. Wanneer het verwerkingsproces is begonnen, zei hij niet.

De bekendmaking komt op de dag dat in Londen afgezanten van Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Rusland en de VS bijeen zijn om over de kwestie van de Iraanse nucleaire aspiraties te praten. Het gesprek zou vooral gaan over het plan van Iran om het proces van omvorming van uranium tot uranium-hexafluoride te hervatten.

Volgens de VS is deze verrijking van uranium een aanwijzing dat Iran kernwapens wil maken. Westerse landen beschuldigen Iran ervan een geheim nucleair programma te hebben met als doel kernwapens te vervaardigen. De EU en de VS oefenen druk uit op Teheran om het nucleaire programma te staken. Iran staakte vorig jaar de werkzaamheden in de kernreactor, maar heeft in augustus de conversie van uranium hervat. Dit leidde tot stopzetting van overleg met Frankrijk, Duitsland, en Groot-Brittannië. Begin deze maand vroeg Iran de drie EU-landen het gestrande overleg te hervatten.