Geruchten gonzen bij Morgan Stanley

In het bedrijfsleven zijn massa-ontslagen de gewoonste zaak van de wereld. Waarom maken de zakenbankiers van Morgan Stanley zich dan zo druk over de plannen van topman John Mack om de rangen te zuiveren van twee dozijn managing directors?

Geruchten dat hij een lijst heeft opgesteld met te wippen bankiers hebben geleid tot driftige interne speculaties over de vraag wiens namen er op die lijst staan. Zullen de ontslagen zich voornamelijk beperken tot New York of zal Londen - gespaard onder Macks voorganger Phil Purcell - de dans ditmaal niet ontspringen?

Oudere bankiers zijn bang dat zij ten prooi zullen vallen aan Macks hakbijl om plaats te maken voor jonger bloed, terwijl jongere functionarissen koortsachtig de omzet berekenen die zij dit jaar hebben binnengebracht, om te zien of zij de streep zullen halen. Zelfs een paar van de meest vooraanstaande fusieadviseurs van het concern vragen zich af of zij iets hebben gezegd of gedaan dat de woede kan hebben gewekt van hun nieuwe bazen, van wie de meesten afkomstig zijn van de kapitaalmarktdivisie van Morgan Stanley.

Toch bedraagt het aantal af te vloeien personen, zo'n 22 aldus The New York Times, niet meer dan zes procent van alle managing directors. En op een zee van bijna 54.000 mensen is het verlies van twee dozijn onbetekenend. Waarom is er dan toch zo'n maalstroom aan geruchten en contra-geruchten binnen het bedrijf op gang gekomen?

Het is in ieder geval tekenend voor het voortduren van de gevoeligheden binnen de zakenbank. Bijna zes maanden na het aantreden van Mack is Morgan Stanley nog steeds niet gestabiliseerd. Hij heeft veel pogingen gedaan het concern nieuw leven in te blazen en het weer winstgevender te maken, maar een aantal van Macks maatregelen, zoals de benoeming van marktdeskundigen aan de top van de adviseringstak, heeft een deel van de staf tegen hem in het harnas gejaagd. Het nieuws dat er een namenlijst circuleert maakt dat er niet beter op.

    • Rob Cox