Geen Spelen landenteams shorttrackers

De Nederlandse shorttrackwereld zal grotendeels afwezig zijn bij de komende Olympische Spelen. Net als in 2002 in Salt Lake City zal over drie maanden slechts een enkeling voor Nederland deelnemen aan het shorttracktoernooi in Turijn.

De aflossingsploegen faalden gisteren tijdens wereldbekerwedstrijden in Den Haag om in de race te blijven voor een ticket. Zowel de mannen- als de vrouwenformatie bleven in de eerste ronde van het tweede olympisch kwalificatietoernooi steken. Na de dramatische afgang een week eerder in Bormio kwam daardoor een einde aan een tweejarig project om in Turijn met een maximaal aantal van tien shorttrackers (inclusief reserves) aanwezig te zijn.

Nederland moest gisteren hopen op een wonder. De vrouwen en mannen moesten een topprestatie leveren om Turijn in beeld te houden. De vrouwen leken op voorhand bij de indeling – tegen de toplanden China en de Verenigde Staten – al kansloos voor het overleven van de eerste ronde. In de praktijk was dat ook zo, hoewel ze voor de tweede week op rij met pech te maken kregen.

De mannen zaten voorafgaand aan de races nog niet helemaal in het donker. Een tweede plaats in de serie achter de ongenaakbare Canadezen leek mogelijk in een gevecht met Duitsland en Rusland. Op die manier zou de geëiste plaats bij de topacht over twee wedstrijden nog mogelijk blijven. Probleem was alleen dat routinier en kopman Dave Versteeg al twee weken niet meer op het ijs had gestaan door een flinke rugblessure. Versteeg, ooit wereldrecordhouder op de 500 meter en al jaren actief op het hoogste niveau, testte zich donderdag en gaf aan klaar te zijn voor de belangrijkste wedstrijd van het jaar.

Aanvankelijk verging het de Nederlanders goed in de race, maar halverwege de 5.000 meter zakte de ploeg ver weg. ,,Een gok die verkeerd is uitgepakt'', zei bondscoach Jan Herman Mogendorff na de deceptie. ,,We hebben veel plaatsen in onze olympische bus, maar die zullen in Turijn niet allemaal gevuld worden. Een alternatief voor Versteeg was er echter niet. Zonder hem was het niet beter gegaan.'' Versteeg heeft zich inmiddels afgemeld voor het vervolg van het toernooi.

Cees Juffermans haalde gisteren wel een olympische nominatie binnen. Op de 1.500 meter eindigde hij als achtste, hetgeen net voldeed aan de eisen van de NOC*NSF.

Versteeg zelf, aan zijn laatste jaar als topsporter bezig, hoefde zich niet te excuseren bij zijn ploeggenoten. ,,Ik weet van hoever ik kom. Dat weten zij ook.''