Explosivos

Vóór disco en house waren latin en soul de meest aangewezen genres om een dansvloer in beweging te brengen. Een gedenkwaardige crossover uit het tijdperk 1966-1970 is die van de latin-soul, gecentreerd rond de Newyorkse wijk Harlem en voortgekomen uit de wens van jonge immigrantenkinderen om de salsa en cha cha cha van hun ouders te mengen met soul en psychedelica. Twintig van die explosieve kruisingen zijn samengebracht op de cd Explosivos, variërend van Tito Puentes bongojazz tot de experimentele richting van rockmuzikanten Flash & the Dynamics. Hun Electric latin soul gaat drie stappen verder dan Santana in de verpsychedelisering van latinritmes, met een fuzzgitarist die klinkt alsof hij vanuit een verre uithoek van de stratosfeer tussen percussionisten met deinende Afrohoofden is geland. `Stand' van Sly Stone en `Pata pata' van Miriam Makeba waren vaste repertoirekeuzes voor deze gogomuzikanten avant la lettre. Explosivos is daarmee niet alleen muziekhistorie, maar vooral een onoverwinnelijke feestplaat.

Explosivos: Deep-Soul from the Latin Heart (Vampisoul/Sonic)

****