`Europejski' terug bij Poolse adel

Het oudste hotel van Warschau, het Europejski, heeft een nieuwe eigenaar. Of eigenlijk een nieuwe oude eigenaar. Want de erfgenamen van de vooroorlogse uitbaters hebben het na zestig jaar en na een veertien jaar durend juridisch gevecht teruggekregen.

Het hotel werd na de oorlog genationaliseerd en beheerd door Orbis, het grootste toerismebedrijf van Polen dat onder het communisme eigendom was van de staat, maar inmiddels in handen van het Franse Accor is. De nationalisatie werd al in 1993 ongedaan gemaakt door de rechter, maar al die tijd weigerde Orbis het gebouw op een toplocatie in de Poolse hoofdstad af te staan. De zaak werd tot voor het Europese Hof voor de Mensenrechten in Straatsburg uitgevochten.

Nu is het dan zover. Struikelblok was een schadeclaim van 200 miljoen zloty (50 miljoen euro) die de oude eigenaren eisten voor misgelopen inkomsten. Orbis claimde dat het 190 miljoen zloty in het hotel heeft geïnvesteerd, niet in de laatste plaats omdat het gebouw voor 70 procent zou zijn beschadigd tijdens de oorlog. Volgens de oude eigenaren was het gebouw indertijd echter in goede staat. Onlangs werd een compromis bereikt: Orbis geeft het gebouw en de grond terug en betaalt 35,4 miljoen zloty.

De oude eigenaren, de aristocratische families Przezdziecki en Czetwertynski, willen van het Europejski, dat een wat stoffig communistisch imago heeft, een tophotel maken. ,,We willen dat het weer heel mooi wordt, in de stijl van de negentiende eeuw'', zei een vertegenwoordiger van de families gisteren tijdens een persconferentie. De komende twee jaar zal het beste renovatieproject worden uitgekozen en over vier jaar zal het hotel zijn deuren wederom openen.

Ruzies over eigendomsrechten zijn niet ongewoon in Polen, dat heel wat grenswijzigingen en (buitenlandse) overheersers voorbij heeft zien komen. In Warschau alleen lopen 17.000 claims, onder meer tegen de Amerikaanse en Zwitserse ambassade. Ook de Zuid-Poolse bierbrouwer Zywiec, waarin het Nederlandse Heineken een meerderheid heeft, is verwikkeld in een zaak. Het stadje Zywiec was in de negentiende eeuw onderdeel van het Habsburgse rijk. De brouwerij was eigendom van de Habsburgers. Een drietal telgen uit die familie wil nu de brouwerij terug of schadeloos worden gesteld. De zaak loopt al meer dan tien jaar.