Dilemma's

Na zes wedstrijddagen in de Meesterklasse viertallencompetitie is het geen verrassing dat de Lombard en Modalfa op kop staan. Beide teams zijn de grote favorieten voor de landstitel. Wel bijzonder is dat Lombard 2 de derde plaats bekleedt, vooral dankzij het nieuwe paar Willem van Eijck-Ruud von Seida. Op de vierde plaats staat 't Onstein met de internationals Jan Jansma en Louk Verhees, die uit vorm waren maar weer beter zijn gaan spelen. Misschien was dit spel afgelopen weekeinde wel het keerpunt.

W/NZ

♠ 8 6 2

♡ 8 4

♦ V 8 3

♣ A B 10 9 7

♠ A B 10 9 5 4 3

♠ H V

♡ -

♡ 10 7 2

♦ H B 6

♦ A 10 7 5 2

♣ V 5 2

♣H 6 4

♠ 7

♡ A H V B 9 6 5 3

♦ 9 4

♣ 8 3

Als zuid hoorde Jansma zijn linkertegenstander met 1♠ openen. Noord paste en oost antwoordde met 1SA (forcing). Jansma's hart stond er naar om 4♡ te knallen, maar hij was bevreesd voor 4♠ bij zijn tegenstanders. Om dat dilemma te omzeilen gooide hij roet in het eten door 1SA van een doublet te voorzien. Hij had dat contract down in handen tenslotte. West liep eruit naar 2♠, waarover Verhees als noord met 3♣ een duit in het zakje deed. Hierover bood oost 3SA. Een gokje met een klaveren-, maar zonder hartenstop. Jansma had weer een dilemma. Moest hij 4♡ bieden of nogmaals doubleren? Uiteindelijk koos hij voor pas. West dacht nog lang na, maar paste ook, evenals noord. Het eindcontract ging vijf down en NZ schreven 250 punten. Bovendien kunnen OW zelfs 6♠ maken.

De komende week kunnen Jansma en Verhees verder aan hun vorm werken in Denver, waar zij meedraaien in het Amerikaanse professionele circuit. De Nederlanders zijn opgenomen in het team van Richie Schwartz, een beroepsgokker uit New York, dat heeft ingeschreven voor de Reisinger board-a-match teams. Bovendien doet Louk Verhees mee aan het parentoernooi met Bobby Levin, op zijn negentiende de jongste winnaar ooit van de Bermuda Bowl. Uitslagen en standen op www.acbl.org/nabc/Denver2005/index.html.

    • Jan van Cleeff