De papegaai was het niet

Eerst Roemenië, toen Kroatië, toen Groot-Brittannië. Een papegaai uit Suriname, gestorven in quarantaine in Essex, leek drie weken geleden de voorbode van een wereldwijd oprukkend griepfront. Dat de vogelgriep voortwoedt mag kloppen, maar die dode papegaai heeft er niks mee te maken.

Het Britse ministerie van landbouw liet deze week weten dat niet de Surinaamse papegaai, maar timalia's uit Taiwan de griep hadden. Een timalia is een zangvogel die verwant is aan het baardmannetje. Foutje: de bloedmonsters van papegaai en zangvogel waren bij elkaar gegooid. Het landbouwministerie had eerder alleen de papegaai genoemd, en dat de besmetting waarschijnlijk van Taiwanese vogels kwam.

Maar het quarantainecentrum had voor het gemak meerdere vogels tegelijk getest. Misschien omdat bij besmetting toch alle bewoners van het centrum afgemaakt zouden moeten worden. Binnen drie weken gaat de procedure veranderen, zegt het ministerie.

Dat de griep niet uit Suriname maar uit Taiwan kwam, bleek toen vogels getest werden die na de uitbraak in het quarantainecentrum afgemaakt waren. Nog 53 andere timalia's hadden griep, maar geen enkele papegaai. Bovendien leek het virus op een Chinese variant, wat weer wijst op vogelsmokkel vanuit China via Taiwan. Het goede nieuws is dat het virus niet tussen vogelsoorten is overgesprongen in het centrum. Waaraan de papegaai dood ging, vermeldt het verhaal niet.

Het Verenigd Koninkrijk duikt vanwege de timalia's overigens nog altijd op in lijstjes van `Aziatische vogelgrieplanden'. De vraag is of het zinvol is om quarantainevogels mee te rekenen, maar wie het doet moet consequent zijn. Voor de lijstjesmakers: op de Brusselse luchthaven dook vorig jaar al een Aziatische kuifarend op die besmet was met het virus.