De man als lustobject voor de vrouw

Vrouwen willen ook wel eens blote- mannenfoto's bekijken, merkt Paul Steenhuis

Een van Nederlands bekendste rappers, Lange Frans, staat naakt gefotografeerd in het deze week verschenen decembernummer van het Nederlandse jonge-damesblad Starstyle. Hij is een van de opmerkelijkste verschijningen in een fotosessie met speciaal voor het blad gemaakte naaktfoto's van mannen. De Nederlandse glamourfotograaf Carli Hermès maakte portretten van 15 jonge mannen, voornamelijk soapsterren en tv-sterren, maar ook rapper Lange Frans en zanger Jody Bernal, die ooit bekend werd met de hit Que Si, Que No.

Helemaal naakt, zoals bijvoorbeeld Michelangelo's David in Florence, zijn de mannen niet afgebeeld: ze mochten iets aanhouden (of bedekken) als ze dat wilden: zo houdt dj Victor Coral een opgezet krokodillekopje voor zijn geslacht, en MTV-reporter Dennis Weening een gitaar.

Bij Lange Frans is dat anders. De rapper, die samen met Baas B momenteel in de top 10 staat met de hit Het land van (`Ik kom uit het land van Pim Fortuin en Volkert van de G./ Het land van Theo van Gogh en Mohammed B/ Kom uit het land van kroketten, frikadellen/ Die je tot aan de Spaanse kust kunt bestellen) koos er voor om zijn sportschoenen, Nikes en zijn horloge, Breitling, aan te houden. En hij rookt, als een echte rapper een dure sigaar – maar of dat als kledingstuk geldt, is de vraag. Hij is vanuit een decente hoek in een witte luxe stoel gefotografeerd.

De foto's zijn duidelijk gemaakt om vrouwen te laten genieten van blote mannen. De vraag is, of was lange tijd, of vrouwen eigenlijk wel onbevangen plezier kunnen beleven aan het bekijken van blote mannenfoto's. Dat was tenminste een onderwerp van discussie in feministische kringen. De mannen hebben vrouwen zo onderdrukt dat wanneer vrouwen naar blote mannen kijken, zij dit eigenlijk vanuit een mannelijk perspectief doen. Maar in bijvoorbeeld Feminist Media Studies (1994) betoogt Liesbet van Zoonen, hoogleraar Media en Populaire Cultuur aan de Universiteit van Amsterdam, dat vrouwen wel degelijk plezier kunnen beleven aan het bekijken van mannelijk naakt in film of op foto, als de blote mannen ook maar een intiem of zacht aspect hebben – eenduidig krachtige heerserstypes, als variant op de onderdanige, uitnodigende pinup-vrouw, worden niet als sexy ervaren, stelt Van Zoonen vast.

Anno 2005 staan de blote mannen op de Starstyle-foto's onmiskenbaar als lustobject afgebeeld. Dat kan ook liggen aan het feit dat de hoofdredactrice van het blad, Corinne van Duin, partner is van de hoofdredacteur van blootblad Playboy.