De lezer schrijft over brandregels in cellencomplex

Over het artikel met de kop `Cellencomplex schond brandregels' (NRC Handelsblad, 12 november) heb ik me bijzonder boos gemaakt. Die kop suggereert dat Justitie helemaal fout zat en de ministers Donner en Verdonk weer eens gelogen hadden en Justitie verantwoordelijk was voor de dood van 11 gedetineerden.

Het artikel begint met te vertellen (met een zekere gretigheid en het idee gevend: zie je nou wel, dat hebben we steeds gezegd) dat er van alles niet deugde in het detentiecentrum en dat er steeds overtredingen werden gemaakt. Maar dan komt met een zekere schroom en als pijnlijke bekentenis van de auteur de mededeling dat volgens het dossier uiteindelijk alle aanwijzingen zijn opgevolgd.

Hoe heb ik het nu? Een fatsoenlijke redactie zou boven het stuk gezet hebben: `Brandveiligheid in cellencomplex in orde' of iets van die strekking. Maar de suggestie van de kop bij het artikel is smerig en niet overeenkomstig de waarheid. Ik moet steeds constateren dat de media eropuit zijn de overheid in een kwaad daglicht te stellen en het publiek op te jutten tegen die overheid. Helaas zie ik steeds vaker dat ook deze zogenoemde kwaliteitskrant met de meute meedoet. Waar blijft uw journalistieke verantwoordelijkheid? De gevolgen van dit gedrag van de media op de maatschappij zijn zeer ernstig.

    • Dr. Jan Berden