Contrast tussen bio-industrie en omgang met huisdier 1

Het themanummer van NRC Handelsblad (12 november) bood een indrukwekkende en ijzingwekkend confronterende kijk in de keuken van de bio-industrie. Het contrast tussen de bio-industrie en hoe de Nederlander met zijn huisdieren omspringt is immens groot. Waarom zijn Nederlanders wel bereid aandacht, liefde en geld in hun huisdieren te steken en niet in het stukje vlees dat 's avonds op hun bord ligt? Maar weinig mensen zijn zich ervan bewust dat achter hun stuk vlees een dier met een geschiedenis schuilgaat. Van het voedsel dat het dier voorgeschoteld krijgt en zijn korte leven dat erop is gericht zo snel mogelijk vet te worden gemest, tot zijn benarde rit naar het slachthuis. Maar misstanden in de bio-industrie reiken verder dan dat. Wie het boek Fast food Nation leest van Eric Schlosser krijgt een gedetailleerde beschrijving van hoe wij in de westerse wereld met ons voedsel omgaan, hoe een dier wordt gebruikt op een wijze waar hij biologisch gezien niet voor is uitgerust, en de sociale aspecten die er aan onze consumptiemaatschappij kleven, zoals de vele bedrijfsongevallen in slachthuizen omdat de vleesproductie per uur te hoog is voor wat de werknemer aankan. Een vleesproductie die zo hoog moet zijn, omdat de consument niet bereid is meer te betalen voor het vlees dat hij dagelijks eet. Ik raad een ieder van harte aan dit boek te lezen en de wijze raad van de schrijver te volgen over hoe wij met zijn allen het tij van de bio-industrie kunnen keren.