Concertgebouworkest

Het Koninklijk Concertgebouworkest is wereldberoemd. En chef-dirigent Mariss Jansons is volgens het Music Magazine van de BBC zelfs `de grootste dirigent van deze tijd'. Maar het tekent de malaise in de cd-industrie dat deze gouden combinatie geen platencontract heeft. En dus begon het chique orkest, net als allerlei kleine ensembles, bandjes en clubjes een eigen internationaal gedistribueerd label, RCO Live.

Op de nieuwste release klinkt het Royal Concertgebouw Orchestra in verbluffende live-opnamen van Russische dansmuziek. Petroesjka van Stravinsky, die deze balletmuziek uit 1911 ooit zelf in Amsterdam dirigeerde, krijgt van Jansons een bijzonder scherp en dramatisch gesneden uitvoering. Ook in Symfonische dansen (1940) van Rachmaninov klinkt soms nog iets van die Stravinsky. Maar men hoort ook wat Rimski-Korsakov, Ravel en, uiteraard, Rachmaninov.

o.l.v. Mariss Jansons

RCO 05004

*****