Charles' proza op straat

De Britse kroonprins Charles stapt naar de rechter omdat het blad Mail on Sunday delen uit zijn persoonlijke aantekeningen heeft gepubliceerd, ondanks waarschuwingen dat niet te doen.

In die aantekeningen, die de prins regelmatig aan een select gezelschap van vrienden stuurt, bracht Charles verslag uit van zijn indrukken tijdens de plechtigheden waarmee in 1997 Hongkong aan China werd overgedragen. Hij was daarbij niet scheutig met complimenten aan de Chinezen. Integendeel: de Chinese leiders die hij bij de overdracht ontmoette bestempelde hij als ,,verbijsterende oude wassen beelden''. Het defilé van de Chinese troepen bij de plechtigheid was ,,een belachelijk circus''. De militairen paradeerden ,,in ganzenpas'' in een ,,afschuwelijke Sovjet-stijl'', zo schreef de prins.

Volgens zijn secretaris wil de prins dat de rechter de krant bestraft wegens het schenden van 's prinsens copyright en van de vertrouwelijkheid van zijn aantekeningen. ,,Het is een principezaak. Net als iedereen heeft de prins het recht een krant ter verantwoording te roepen'', aldus de secretaris. ,,Het privé-dagboek van de prins is gekopieerd en zonder toestemming naar de Mail on Sunday gestuurd. We hebben de krant vijf keer schriftelijk en mondeling gewaarschuwd. Ze hebben de uittreksels toch gepubliceerd, hoewel ze wisten dat ze de rechten van de prins daarmee schonden en zijn vertrouwen beschaamden.''