Bosgors

Het Fochteloërveen in de oosthoek van Nederland is ruig en uitgestrekt, biedt schuilplaats aan bijzondere vogelsoorten. Op de ijle takken van een berk is de zeldzame Bosgors neergestreken, een dwaalgast uit Rusland en Finland. In Nederland zijn er slechts een handvol aanvaarde gevallen bekend. Toch: het is geen gedroomde vogel maar werkelijk de Emberiza rustica die zich toont met de opmerkelijk helderwitte wenkbrauwstreep en baardstreep. De roestkleurige band op de borst is eveneens onmiskenbaar. In het winterkleed is het koppatroon van de zomer nog zichtbaar, zij het minder geaccentueerd. De flanken zijn warm roodbruin en de kop is iets gekuifd. De staart trilt, verder laat de vogel zich in alle rust waarnemen. Gorzen zijn niet zomaar `bruin', het is een gloeiend-rood bruin dat meteen opvalt. De datum is zaterdag 12 november 2005 in de namiddag. De laagstaande zon valt over het veengebied. De bosgors lijkt een schutkleur te hebben tussen al die bruintinten. Maar de beide witte strepen over de kop maken de waarneming onbetwist.

Illustratie: Rein Stuurman

(Zien is Kennen!)

freriks@nrc.nl

    • Kester Freriks