Bill Gates niet langer de allergrootste filantroop

Bill Gates heeft op de ranglijst van filantropen een stapje terug gedaan. Op de lijst van het zakenblad BusinessWeek prijkte hij jarenlang bovenaan, maar dit jaar staat hij tweede. Hij is voorbijgestreefd door Intel-oprichter Gordon Moore. De afgelopen vijf jaar zegde Moore ruim 7 miljard dollar toe aan goede doelen.

Bill Gates en zijn vrouw Melinda waren goed voor bijna 5,5 miljard dollar. In de loop der jaren hebben ze wel meer geschonken dan Moore. Warren Buffet van investeringsmaatschappij Berkshire Hathaway staat derde. Deze Amerikaan was goed voor een bedrag van 2,6 miljard dollar.

George Soros, rijk geworden via valutaspeculaties, gaf 2,4 miljard.

Volgens de opstellers van de lijst zijn de giften niet geheel vrijblijvend. Steeds vaker komen ze tot stand via ,,een zakenlijke benadering''. De gulle gevers richten zich dan ook niet zozeer op een probleem, maar op de oplossing, aldus BusinessWeek.

Als voorbeeld noemt het blad openbaar onderwijs. Het heeft geen zin om geld te pompen in een onderwijssysteem dat niet werkt. In plaats daarvan is het beter om te investeren in kleinschalig onderwijs als blijkt dat dat wel werkt.