Balkenende wil Bouterse niet zien in Paramaribo

Minister-president Balkenende hoopt volgende week bij zijn bezoek aan Suriname niet de voormalige legerleider Desi Bouterse tegen het lijf te lopen. Dat verklaarde Balkenende gisteren na afloop van het wekelijkse kabinetsberaad. ,,Ik heb er geen enkele behoefte aan de heer B. te zien'', aldus Balkenende, die naar Suriname gaat in verband met de viering van dertig jaar onafhankelijkheid van dat land. Balkenende is de eerste Nederlandse premier die Suriname bezoekt sinds toenmalig premier Den Uyl in 1975 aanwezig was bij de officiële onafhankelijkheidsverklaring.

Bouterse is in Nederland bij verstek tot elf jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens betrokkenheid bij drugssmokkel, en is verdachte in een strafproces inzake de Decembermoorden van 1982. Hij is thans leider van de grootste partij in het Surinaamse parlement.

Tegen Desi Bouterse loopt een internationaal opsporingsbevel, maar dat heeft voor zijn status in Suriname geen gevolgen omdat het land geen eigen staatsburgers uitlevert.

Balkenende toonde zich geërgerd dat de kans dat hij Bouterse tegen het lijf loopt in de media breed wordt uitgemeten: ,,Laten we het liever over belangrijke dingen hebben: dat ik het een eer vind dat ik ben uitgenodigd.''