Al-Qaeda `wil geen moslims doden'

Op een geluidsband heeft het terreurnetwerk Al-Qaeda naar aanleiding van de recente bomaanslagen in Jordanië laten weten dat het niet de bedoeling heeft moslims te doden. Op dezelfde band werden meer aanslagen in Jordanië aangekondigd.

De man die de tekst voorlas werd geïdentificeerd als de Jordaniër Abu Musad al-Zarqawi, hoofd van Al-Qaeda in Irak. De band is mogelijk een reactie op de verontwaardiging die in Jordanië ontstond na de aanslagen op drie hotels in de Jordaanse hoofdstad Amman, op 9 november. Daarbij kwamen 59 mensen om; dertig van hen woonden een Jordaans-Palestijns huwelijksfeest bij in de balzaal van een van de hotels. Volgens de geluidsband was de bewering dat feestgangers doelwit van de aanslag waren ,,een leugen'' en ,,een vervalsing''. Doelwit van de aanslag was een groep Israëlische veiligheidsfunctionarissen, maar bij de explosie stortte het dak van de balzaal in. ,,Volk van de islam in Jordanië, we verzekeren u dat we extreem voorzichtig zijn met uw levens. We houden meer van u dan van onszelf'', aldus de geluidsband.

Al-Zarqawi adviseerde de Jordaniërs zich verre te houden van militaire bases, hotels, ambassades en toeristenlocaties, omdat die kunnen worden bestookt.

Juist gisteren betoogden volgens de Jordaanse televisie 100.000 mensen in Amman op een van overheidswege georganiseerde `Mars van de Natie' tegen de aanslagen.