Afvallen gaat beter met medicijnen én groepstherapie

Te dikke mensen die medicijnen slikken om af te vallen én groepsgewijs begeleid worden in de verandering van hun levensstijl, verliezen na 30 bijeenkomsten in een jaar tijd gemiddeld 7 kilo meer lichaamsgewicht dan mensen die alleen vermageringspillen slikken. Op pil plus therapie daalde het lichaamsgewicht gemiddeld 12 kilo in een jaar, met pillen alleen raakten de deelnemers aan het experiment 5 kilo kwijt (The New England Journal of Medicine, 17 nov).

Aan het Amerikaanse experiment deden 224 mensen (merendeels vrouwen) mee met duidelijk overgewicht. Hun body mass index (BMI) lag tussen de 30 en 45. Bij een BMI boven de 25 is sprake van overgewicht. Boven de 30 heet het vetzucht of obesitas. De BMI is het gewicht in kilo's, gedeeld door het kwadraat van de lengte in meters.

De therapie in groepen van een tiental deelnemers stond onder leiding van een getrainde psycholoog en verliep volgens twee getoetste protocollen. De eerste 18 wekelijkse bijeenkomsten werd het LEARN-programma gevolgd, waarbij LEARN het acroniem is voor lyfestyle, exercise, attitudes, relationships en nutrition. Daarna trad een fase in waarbij de groepen om de 14 dagen bij elkaar kwamen en de Weight Maintenance Survival Guide gebruikten.

Een kwart van de deelnemers kreeg alleen pillen, een kwart kreeg pillen plus 30 sessies counseling, een kwart kreeg geen pillen en wel de 30 sessies uitgebreide groepstherapie en het laatste kwart kreeg pillen plus acht korte therapeutische gesprekjes met een behandelaar die ook de pillen verstrekte. De mensen die korte therapie kregen, verloren 7,5 kilo in een jaar - 2,5 kilo meer dan de groep die alleen pillen slikte. De mensen die van de therapeut in de eerste 18 weken precies moesten opschrijven wat ze aten, verloren 6 extra kilo's in een jaar en kwamen uit op 18 kilo gewichtsverlies. Alle deelnemers werden op een dieet gezet van 1200 tot 1500 kilocalorieën per dag, afhankelijk van geslacht en andere persoonlijke omstandigheden. Mensen die zich daar strikt aan houden, zouden wel 25 kilo per jaar kunnen verliezen. Slechts enkele deelnemers haalden die reductie. Verder kreeg iedereen het advies om minstens een half uur per dag te bewegen. Wandelen was prima.

Als pil werd sibutramine voorgeschreven. Dat is een middel waar een vermindering van de eetlust aan wordt toegeschreven. De medicijnencommissie van het College voor Zorgverzekeringen merkt op dat het medicijn maar een jaar mag worden gebruikt, een beperkt gewichtsverlies geeft en dat de gebruikers na staken van het middel weer in gewicht aankomen.